Campanya informativa sobre el tabac i el càncer de pulmó

La Torre
12 de novembre del 2013
La parada s'ha instal·lat a prop del campus universitari Foto: A.T.

Aquest dimarts s'ha instal·lat una taula informativa sobre els riscos del tabac al campus universitari, organitzada per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l’Ajuntament de Terrassa, en el marc d’una campanya de sensibilització impulsada amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Pulmó que se celebra el 17 de novembre. Durant tot el matí s’ha repartit material divulgatiu sobre prevenció del consum de tabac adreçat al jovent i s’han portaran a terme activitats interactives per captar l’atenció de l’alumnat de la UPC i conscienciar-lo dels efectes perjudicials que té el tabac sobre la salut.
 
 El càncer de pulmó afectarà a 1 de cada 8 homes i 1 de cada 61 dones al llarg de la seva vida. Tot i la seva major prevalença en homes, en els darrers anys està augmentant entre les dones: s’ha situat entre els 5 càncers més prevalents en dones, incrementant-se un 10’5% anualment a causa de la incorporació de la dona en l’hàbit tabàquic.
 
Quant al consum de tabac, segons la Generalitat, el 29,3% dels joves catalans de entre 15 i 24 anys son fumadors, i el percentatge arriba fins al 38,6% entre la franja dels 24 als 35 anys. En la població general el consum de tabac mostra una tendència decreixent entre els homes, mentre que entre les dones s’observa un increment del tabaquisme.
 
A Terrassa, l’estudi de conductes de salut en els adolescents escolaritzats revela que un 18% dels nois i un 23% de les noies de 17-18 anys declaren fumar diàriament, i l’edat d’inici al consum de tabac es situa entorn dels 14 anys. Més del 80% dels enquestats declaren estar exposats al fum ambiental de tabac. En l’evolució històrica de l’estudi destaca una tendència a la disminució del consum diari de tabac tant en nois com en noies, si bé la disminució és més acusada en nois.