Els procuradors volen adaptar-se als nous temps

La degana de Terrassa, Pilar Mampel, ponent de la presentació del Pla Estratègic de la Procura

La Torre
31 d'octubre del 2013
Pilar Mampel, degana del Col·legi de Procuradors de Terrassa, va ser una de les ponents de la presentació del Pla Estratègic de la Procura que va tenir lloc a l'hotel Gallery de Barcelona, promogut pel Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya (CCPC), amb l'objectiu de traçar les línies bàsiques que permetin la renovació i actualització d'aquesta professió lligada al dret en un futur proper.

L'encarregat de presentar aquest document, dirigit pel prestigiós especialista en la matèria Francisco Ramos Méndez, va ser el vicedegà del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Ramon Daví. L'acte va comptar, també, amb l'assistència del president del CCPC, i Degà de Barcelona, Ignacio López.

Durant la presentació, a la qual van assistir-hi professionals d'arreu de Catalunya, hi va planar en tot moment la decisió del Govern espanyol de tirar endavant l'avantprojecte de llei de Col·legis i de Serveis Professionals, que entre d'altres aspectes, preveu la supressió de la incompatibilitat entre l'exercici de procurador i la d'advocat i la supressió de l'anomenat aranzel dels Procuradors. En aquest sentit, els ponents es van referir de manera unànime a la necessitat de renovar la professió, "s'endegui o no, finalment, la normativa mencionada. Hem d'estar preparats per tal que, passi el que passi, la nostra tasca s'adapti als nous temps i per a què, en definitiva, els ciutadans la percebin com a útil. Per això és tan important aquest Pla Estratègic".

En aquesta línia, Pilar Mampel va fer referència, durant la seva intervenció, a la importància de "redissenyar" la professió, "encaminant-nos cap a una reconversió de la figura del procurador, centrant-nos en la nostra faceta com a agent de comunicacions i de l'execució". Segons la degana del Col·legi de Procuradors de Terrassa, serà només si s'assumeix aquesta nova fita "quan podrem prescindir d'una representació obligatòria, en un entorn poc propici a les reserves d'activitat".

Per la seva banda, Ramon Daví va fer especial èmfasi en els detalls del pla, citant-ne els seus objectius: la renovació del perfil de la professió, el seu desenvolupament i potenciació quant a continguts, treballar per a la seva visibilitat, i definir el seu posicionament en el marc del mercat jurídic. "S'ha perdut l'enllaç entre el procurador i el client. Hauríem de saber explicar i de fer evident que els nostres clients no són els advocats, sinó els propis litigants. S'ha de revitalitzar la professió i demostrar que hem de seguir existint perquè som útils. Hem de recuperar l'esperit de professional liberal independent."

Daví va explicar que per dissenyar el Pla Estratègic s'ha comptat amb un total de quaranta professionals de la procura de tot Catalunya repartits en quatre comissions de treball. El vicedegà del col·legi barceloní va afegir que en aquests moments "ens trobem en la segona fase del procés,  que ens servirà per traçar les eines estratègiques a seguir". En aquest punt, Daví va destacar el fet que un dels grups que es conformaran, sota el títol de "Contribució del procurador en el sistema judicial", reunirà a magistrats, secretaris judicials i advocats de consolidat prestigi, que aportaran les seves valoracions al respecte. Daví va afegir que el Pla Estratègic estarà llest al voltant del proper mes de gener, precisament, en la mateixa data en què està previst que l'avantprojecte de llei de Col·legis i de Serveis Professionals es debati al Congrés dels diputats, i que s'aprovi o no per tal d'esdevenir normativa.

La trobada a Barcelona va servir, també, per presentar als assistents la tasca formativa que s'està portant a terme des del Centre d'Estudis de la Procura, així com els diferents cursos de formació continuada que s'estan promovent des d'aquesta institució.