Dia Internacional dels Drets dels Infants

La Torre
30 d'octubre del 2013

El dimecres 20 de novembre es compleixen cinquanta-quatre anys de la Declaració dels Drets de l`Infant de 1959, promulgada per les Nacions Unides que derivà de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, considerant que l`infant per la seva falta de maduresa física i mental, necessita protecció i atenció especials.

Partint d`aquesta posició, insta a pares, ciutadans i autoritats a lluitar per la seva observança, d`acord amb deu principis, tals com la no discriminació per cap raó i consagrant el dret a rebre els mitjans materials i espirituals per al seu desenvolupament, alimentant al que te fam, cuidant al nen malalt, ajudant al discapacitat, protegint a l`orfe, i donant prioritat a l`infància en cas d`emergència.

Catalunya te la competència exclusiva en matèria de protecció de menors i de l`infància, essent a l`any 1985 la primera comunitat en aprovar una llei de protecció dels menors desemparats. L`Estatut d`autonomia de 2006 reconeix el dret al menor d`edat a rebre l’atenció integral pel desenvolupament de la personalitat amb benestar familiar i social. Hores d`ara la norma vigent és la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l`adolescència , que desenvolupa els principis de la Declaració de l`ONU que ara rememorem.

Una llei que respon a les necessitats de la societat actual i a noves formes d`exploració infantil, com la vessant de consumidors. En aquest sentit encomana al Consell Audiovisual de Catalunya a posar uns límits a anuncis publicitaris que es valen de l`inexperiència o credulitat infantil, així com també regula la publicitat protagonitzada per nens, per evitar que se`ls inciti a consums perniciosos.

Igualment conté novetats en mesures de prevenció d`agressions, abans impensades en la nostra societat, com l`ablació o mutilació genital femenina. Tracta aquesta pràctica tradicional perjudicial per a les nenes com un risc social que cal diagnosticar amb programes de prevenció des els centres de salut i escoles perquè mai s`arribi a produir la lesió.

Dintre de l`escolarització, la llei anuncia el dret a rebre l`ensenyament obligatori conjuntament amb l`obligació a rebre`l De forma que institueix la formació de les pròpia responsabilitat de l`infant, tant necessària per esdevenir un adult madur. Per tant, fomenta mesures que detectin i evitin la no escolarització, l`absentisme o l`abandó escolar, tot de cara a fomentar l`èxit escolar i a evitar el seu fracàs.

Els membres de la Comissió de Defensa dels Drets Humans de l`Il·lustre Col·legi d`Advocats rememorarem la Declaració dels Drets de l`Infant de 1959 en companyia d`institucions que comparteixen la mateixa inquietud com l`Ajuntament, la Sindicatura Municipal de Greuges i Amnistia Internacional.. D`aquesta unió n`han sorgit actes com la xerrada sobre la situació actual de l`infància a casa nostra, efectuada per la Sra. M.Jesus Larios, Adjunta del Síndic de Greuges de Catalunya. Pel què al 20 de novembre, tenim previst al mati en el Teatre Principal una actuació artística d`alumnes terrassencs sobre els drets humans i al vespre a la Sala d`Actes de l`Il·lustre Col·legi d`Advocats un debat sobre els drets dels infants amb la projecció de documentals. Actes oberts a la ciutat que esperen l`assistència dels ciudatans que creuen que l`infància es mereix una atenció i protecció especial per al seu desenvolupament integral.

Maria – Teresa Rojas Pomar

Membre de la Comissió de Defensa dels Drets Humans de l`Il·lustre Col·legi d`Advocats de Terrassa.