El sector de la construcció veu símptomes de millora

El darrer informe de la Cambra mostra que l'índex de confiança entre els empresaris de la demarcació creix per tercer trimestre consecutiu

Lluïsa Tarrida
04 de novembre del 2013
El sector de la construcció encara presenta dificultats a l'hora de crear ocupació però de mica en mica es va recuperant Foto: Anna Cuevas

La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha fet públiques les conclusions del seu estudi de conjuntura econòmica corresponent al segon trimestre de l'any. L'informe l'elabora la institució amb la col·laboració de l'Idescat des de l'any 2003.
D'acord amb els resultats d'aquest estudi, es manifesta una tendència a la millora en la percepció global del clima empresarial. Tot i que el clima de recessió econòmica persisteix, es manté la tendència positiva ja que el saldo negatiu per al conjunt d'activitats evoluciona favorablement durant tres trimestres consecutius i la tendència sectorial també evoluciona positivament durant aquest mateix període.
 
En aquest sentit, s'ha reduït significativament el percentatge d'empreses que manifesten una visió negativa de la marxa dels negocis, essent del 31,8 per cent en el segon trimestre d'aquest l'any en comparació amb el 38,1 per cent del trimestre anterior. Aquesta evolució es reflecteix en els diferents sectors d'activitat. Les valoracions dels empresaris del sector del comerç, que ofereix el saldo menys negatiu, és de -10,7 punts i millora en 23,2 punts en relació al primer trimestre de 2013, seguit del serveis (-12,2), la indústria (-13,6) i  la construcció (-42,8). 
 
El sector de la construcció és precisament el que manifesta una major reducció del saldo negatiu, amb una millora de 30,4 punts en relació amb el trimestre anterior, segons dades recollides en aquest informe de la Cambra.
 
Més facturació
L'índex de confiança empresarial dels empresaris de la demarcació millora per tercer trimestre consecutiu reforçat, principalment, per la lleu percepció en la millora de la marxa dels negocis durant el trimestre actual. El valor de l'índex de confiança se situa en -10,6 i, tot i que encara dins dels valors negatius, augmenta en 8,1 punts en relació al valor del trimestre anterior.
 
Tots els sectors d'activitat milloren el valor de l'índex de confiança durant el segon trimestre de 2013 a causa del comportament de la marxa dels negocis durant aquest període, destacant especialment el comportament del valor de l'índex del sector de la construcció a causa de la millora de la marxa dels negocis i a la millora de les expectatives. 
 
Pel que fa als altres indicadors de clima empresarial i a l'evolució en relació al trimestre anterior, tots els sectors han experimentat una notable reducció dels saldos negatius tant pel que fa al nivell de facturació i ocupació com al nivell de preus. La facturació registra una reducció notable de la intensitat dels saldos negatius en tots els sectors. A part de la indústria i els serveis, el comerç i la construcció també han registrat saldos negatius menys intensos (-4,1 i -19,3, respectivament, davant dels -52,6 i -61,1 punts registrats el trimestre anterior). L'evolució dels preus i el nombre d'ocupats presenten els saldos més negatius en la construcció amb valors de -34,8 i -33,3 punts, respectivament.
 
El grau d'utilització de la capacitat productiva industrial se situa en una mitjana del 61,7%, 0,5 punts percentuals per sota del valor de mitjana assolit durant el trimestre anterior, el que indica que encara no hi ha una clara previsió de fer noves inversions per part del sector. La disponibilitat de capacitat productiva sense utilitzar representa un fre a les noves inversions per part de les empreses, perquè disposen de marge per augmentar la producció utilitzant les instal·lacions existents sense necessitat d'ampliar-les per afrontar augments de demanda.