Les antenes de telefonia mòbil, a equipaments municipals

Les estacions situades en espais públics permetran millorar la cobertura

La Torre
27 d'octubre del 2013
L’Ajuntament de Terrassa facilitarà el desplegament d’estacions base de telefonia mòbil en equipaments municipals per a garantir una cobertura de qualitat a la ciutat. La Comissió del Pla d’Infraestructures de Telecomunicacions de Terrassa (COPITT) ha donat el seu vist-i-plau a la mesura proposada pel Govern municipal.  

El consistori ha fet un estudi per a determinar quins equipaments són els adequats per a la instal·lació d’estacions base de telefonia mòbil, avaluant si són aptes per encabir aquestes infraestructures i si es troben en zones on calgui millorar la cobertura. En un principi s’han estudiat 48 equipaments, dels quals 26 son inicialment vàlids per instal·lar una estació base. Les operadores han manifestat ja el seu interès en algunes d’aquestes ubicacions.

Aquesta iniciativa obeeix a la necessitat de disposar a tota la ciutat d’una cobertura de qualitat de telefonia mòbil, especialment de dades mòbils d’última generació, assegurant l’accés de tota la ciutadania a les noves funcionalitats que aporta la connexió mòbil a Internet, i garantint al teixit empresarial de la ciutat les millors condicions tecnològiques per a desenvolupar la seva activitat econòmica.

El projecte estableix la necessitat de treballar conjuntament, operadores i comissió, per aconseguir un desplegament ordenat i equilibrat entre territoris. En aquest sentit, la comissió va valorar que el fet que les noves estacions s’instal·lin en equipaments
municipals afavorirà el seguiment i control necessaris, seguint el principi defensat per la mateixa comissió de mantenir un control exhaustiu del funcionament de les infraestructures de telecomunicacions a la ciutat.

Precisament, a la reunió es van presentar també dues iniciatives que responen als acords adoptats per la comissió en sessions anteriors de facilitar a la ciutadania l’accés a tota la informació disponible en relació aquestes tecnologies, millorant la transparència i afavorint la seguretat. Amb aquest objectiu, el servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa ha creat un visor d’estacions base de telefonia mòbil, que es pot consultar a http://web.terrassa.org/web-mediambient. Es tracta d’un mapa online que mostra totes les antenes i estacions del terme municipal, indicant de quin operador és, l’adreça exacta i altres dades, i enllaçant amb la informació tècnica de que disposa el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.  

També es va informar a la comissió de la participació de l’Ajuntament de Terrassa en el projecte de Portal de Governança Radioelèctrica de la Generalitat de Catalunya. En el marc d’aquest projecte, el consistori ha instal·lat una xarxa de sensors per a
mesurar a diferents punts de la ciutat les radiacions electromagnètiques generades per la telefonia mòbil. La informació proporcionada per aquesta xarxa de sensors és a l’abast de la ciutadania al mateix visor municipal i també al web http://governancaradioelectrica.gencat.cat/web/guest/home. Segons les dades obtingudes, les mesures registrades a la ciutat són molt inferiors als llindars de seguretat establerts per la normativa vigent.