Antoni Abad: «Ens movem cap el retorn al creixement»

"En termes de model econòmic, les persones empresàries i les empreses són els fonaments del sistema", ha dit el president de la Cecot

J.M.O.
26 d'octubre del 2013
Guanyadors de la Nit de l'Empresari Foto: Agustín Gallego

Antoni Abad, president de la patronal Cecot a la 19a edició de la Nit de l’Empresari, ha reconegut que la tardor comença "amb menys descoratjament i més combatius. Ens movem cap el retorn al creixement, encara que el marc global continua sent fràgil". La jornada ha aplegat un miler de persones a Terrassa.

Abad ha parlat de la duresa dels darrers anys, i "hem hagut de ser les empreses, pràcticament sense ajudes, les que amb la nostra fe, convenciment i esforç estem fent possible anar endavant. Està clar que no ens conformem amb la situació actual del país i, precisament per això, estem en rebel·lia. Hem estat capaces d’evolucionar i adaptar-nos... Si tantes ho hem aconseguit no entenem perquè el país no pot fer el mateix. No hi ha res permanent; excepte el canvi!".

El president de Cecot ha recordat Reempresa, el mercat de compra-venda d’empreses i negocis petits. Aquesta aposta, acompanyada pel sector públic i altres patronals i gremis, "ja porta una velocitat de creuer de dues operacions tancades per setmana".

"Estem en la ressaca i sortida d’una crisi. Crisi econòmica, però col·lateral a la crisi principal: la de valors i d’actituds de les persones. La que cronològicament i silenciosament primer va fer fallida. Per a la persona: res més estratègic i positiu que la seva formació i educació. Col·lectivament ens convé el perfil d’individu amb criteri, autonomia, positivisme i auto exigència".

Abad ha dit que fa dècades que hi ha un discurs polític paternalista, "una falta de respecte a la persona i una pedagogia traïdora. I és que no és per atzar fins on hem arribat en manca de nivell escolar i comprensió lectora! No passa enlloc més del món que la Llei d’educació es canviï cada cinc anys".

I ha afegit que "en termes de model econòmic, les persones empresàries i les empreses són els fonaments del sistema. Els generadors d’ocupació i progrés econòmic i social. Conseqüentment, aquesta societat anima a les persones a assumir risc i és tolerant al revés empresarial o fracàs professional, oferint la segona o tercera oportunitat. Que assumeix que “tu” ets el principal responsable del teu futur".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha agraït als empresaris el suport al procés català i ha destacat la seva "lucidesa i coratge" per "combatre el discurs de la por". "No és fàcil fer-ho i menys des del món empresarial. El president ha dit que cal "tocar de peus a terra però sense mirar avall". A més, ha destacat que el moviment social "transversal i positiu" que existeix a Catalunya s'ha d'aprofitar per repensar el país.