El Bages multiplica per 8 les places hoteleres que requeria la Mediterrània

La Fira va adjudicar l'allotjament de 447 artistes i ponents a l'hotel Double Tree Hilton de Terrassa

Pere Fontanals
14 d'octubre del 2013
Imatge d'arxiu de l'Hostal del Camp de Sallent.
Imatge d'arxiu de l'Hostal del Camp de Sallent. | Estefania Escolà
Imatge d'arxiu d'una habitació de l'Hostal del Camp de Sallent. Foto: Estefania Escolà

Entre hotels, pensions, apartaments, fondes i albergs, el Bages té un total de 1.621 places hoteleres per oferir als visitants, descomptant les 113 habitacions que es van perdre l'estiu de 2012 amb el tancament de l'Hotel Pere III. Si es compten els allotjaments rurals i les cases de colònies de la comarca, aquesta xifra s'augmenta fins a les 3.629 places. A més a més, el Bages compta també amb 519 places de càmping. Això sense considerar altres fórmules més imaginatives com pot ésser l'acolliment familiar que s'ha mostrat prou eficaç en experiències d'intercanvi, o l'aprofitament de part del parc d'immobles buits que segons diferents càlculs puja fins als 9.000 només a Manresa, 3.200 dels quals són nous .
 
Aquestes dades contrasten amb el missatge complaent que s'ha donat des del govern de l'Ajuntament de Manresa després que, com va informar Manresainfo.cat el passat 17 de setembre, l'organització de la Fira Mediterrània adjudiqués l'allotjament de 447 artistes i ponents a l'hotel Double Tree Hilton la Mola de Terrassa a través del primer concurs públic que s'ha fet per aquest concepte en 16 anys de fira a la ciutat. L'allotjament estable a la comarca -sense comptar les places de càmping- multiplica per més de 8 les necessitats hoteleres de l'organització de la Mediterrània.
 
I malgrat unes xifres tan evidents, les reaccions des del govern han estat en el sentit de dir que "és una responsabilitat més nostra que de ningú més" que va dir l'alcalde al final de la roda de premsa de presentació de la Fira, o en el desig que els establiments "treballin plegats", com va demanar la regidora de Promoció econòmica per oferir una oferta atractiva. Cap de les declaracions posteriors a fer-se pública la notícia no va anar encaminada a demanar a la Fira una certa sensibilitat territorial, i es van limitar a apuntar que el procediment d'adjudicació havia estat "legal" i "transparent", i que les places hoteleres de la comarca s'omplirien "igualment" amb els visitants i les companyies que assistien a la fira per vies no programades.
 
Tot plegat, quan mai com ara el Bages fa una aposta pel turisme de qualitat amb l'únic Geoparc de Catalunya, el redescobert enoturisme, o la vista posada a l'any 2022, amb una possible visita del Papa Francesc inclosa.