Una taxa per habitatges buits, novetat de les Ordenances

El govern Municipal presenta unes ordenances amb marcat accent social i un increment mig al voltant de l'IPC

La Torre
11 d'octubre del 2013
Bloc de pisos  a Torre-sana Foto: Toni Fages

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Terrassa elevarà al Ple unes ordenances fiscals pel 2014 caracteritzades per la moderació en la pressió fiscal i amb importants novetats de caràcter social. El govern ha presentat avui la seva proposta a la resta de grups municipals en una comissió informativa extraordinària, que el Ple votarà en la sessió del proper 31 d’octubre.

Entre les novetats més destacades, la proposta d’incorporació d’una nova taxa per la tramitació d’expedients per la desocupació permanent i injustificada d’un habitatge o d’un edifici d’habitatges. D’aquesta manera, l’equip de govern es referma en la seva
política de compromís per a garantir el dret fonamental a l’habitatge per a tothom.

Cal remarcar que aquesta mesura no afectarà la gran majoria de famílies que no tinguin l’obligació de fer declaració de patrimoni.
Una altra de les variacions de la proposta per al 2014 té a veure amb la plusvàlua; concretament, amb una modificació de la bonificació per herències, incorporant un escalat sobre el valor del sòl, que la faci més progressiva, i la incorporació de nous
supòsits de no subjecció previstos per la llei.

La proposta presentada avui a la comissió ha tingut en compte tant el marc pressupostari que es preveu per l’any 2014, marcat un any més per la disminució d’ingressos provocada per la crisi econòmica, com el context econòmic i financer general i de la ciutat. Un altre condicionant, amb gran incidència sobre tota la política financera municipal, és l’estat d’incertesa al voltant de les aportacions de les altres administracions. En aquest sentit, cal esmentar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2014, que s’ha presentat fa pocs dies i que afecta els comptes municipals. D’altra banda, el deute acumulat de la Generalitat amb
l’Ajuntament i la manca de concreció en l’anunci que ha fet recentment el Govern Català sobre la liquidació d’aquest deute han estat també factors determinants.

En aquest difícil context de crisi econòmica i d’incerteses, el Govern Municipal ha elaborat una proposta d’ordenances fiscals que pretén preservar i mantenir la salut econòmica del Consistori sense augmentar la pressió fiscal. Així, l’increment general en els principals impostos i taxes serà de l’1,5 %, situant-se així al voltant de l’IPC, i mantenint la pressió fiscal comparada a la banda mitja-baixa.

Es mantindrà l’ampli ventall de bonificacions existent, principalment de caràcter social, econòmic i ambiental, així com les facilitats d’ajornament i fraccionament o d’ajut en el pagament d’impostos, seguint la línia encetada ja fa anys, que situa aquest ajuntament com a capdavanter a Catalunya en l’aplicació de polítiques fiscals de caràcter redistributiu. Val a dir que les bonificacions de caràcter social representen ja tres milions d’euros que el consistori deixa d’ingressar cada any per tal de no carregar sobre els contribuents els efectes de la crisi.

Amb tot, són una ordenances dissenyades per mantenir la solvència econòmica del nostre municipi, i han de permetre al Govern Municipal bastir uns pressupostos que garanteixin recursos per a les persones i per a la ciutat, i en particular per a afavorir l’activitat econòmica. En aquest sentit, es mantindrà el pagament a proveïdors a 30 dies com fins ara.

D’aquesta manera, i seguint el principi de prudència, el Govern Municipal ha optat per escurar els terminis per tal de poder disposar de la més amplia informació, amb l’objectiu d’elaborar uns pressupostos amb el mínim d’incerteses possible. Per això enguany no és possible presentar conjuntament al Ple el Projecte d’ordenances i el de pressupostos. Pel mateix motiu, la concreció definitiva de la proposta d’Ordenances Fiscals pel 2014 es realitzarà en el decurs dels propers dies, després de conèixer i analitzar, en la mesura del possible, els aspectes abans esmentats i el posicionament dels diferents grups municipals. La proposta es continuarà debatent a les comissions informatives de l’àrea d’Hisenda i Serveis Generals dels propers dies.

Principals novetats
L’IBI, L’IAE, i la plusvàlua augmenten un 1,5%. En el cas de l’IBI i la plusvàlua, l’ordenança garanteix que en cas d’increment del valor cadastral, l’increment de la quota resultant no serà superior a l’1,5%.

Modificació en la bonificació de la plusvàlua en cas d’herència. Fins ara, totes les finques que s’heretaven com a vivenda habitual tenien una bonificació del 95% de la plusvàlua. Ara s’incorpora un escalat progressiu del 20 al 95% en funció del valor del sòl.

L’impost de vehicles de tracció mecànica i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres es congelen.

El primer termini de l’IBI, en cas de pagament fraccionat, o el pagament avançat, s’avancen del 28 de febrer al 31 de gener. D’aquesta manera s’aconsegueix un avançament de tresoreria a principis d’any, necessari per l’endarreriment en els pagaments de la Generalitat a l’Ajuntament. Els ciutadans que optin pel pagament avançat continuaran gaudint d’una bonificació del 3%.

El cobrament de la taxa de manteniment i conservació del Cementiri, que fins ara no tenia un calendari concret, queda a partir d’ara fixada i es cobrarà el 2 de maig al 31 de juny.