El mNACTEC Terrassa inaugura El Boig de l'Hispano

La famosa Hispano-Suïssa, la producció d'acer inoxidable, la Guerra Civil o el catalanisme polític són alguns dels ingredients de la mostra

La Torre
19 d'octubre del 2013
Ramon Casanova amb l'estatoreactor. Foto: Expo

Després del seu pas pels Ripollès (Ripoll i Campdevànol), i també per Barcelona el 24 d'octubre arriba a Terrassa la història de Ramon Casanova, inventor i emprenedor que amb només 25 anys ja va patentar el primer reactor a propulsió.

La famosa Hispano-Suïssa, la producció d'acer inoxidable, la Guerra Civil o el catalanisme polític són alguns dels ingredients de l'exposició que es podrà veure al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) sobre la figura d´aquest peculiar personatge.

Casanova, que va néixer a Campdevànol el 1892, va combinar la seva tasca a l'empresa familiar –que va contribuir a transformar d'una farga tradicional a una indústria que hores d'ara continua amb el nom de Comforsa- amb una carrera d'inventor-innovador. En aquest sentit cal destacar el fet de patentar el 1917 l'estatoreactor, un motor de reacció sense compressor, i amb el qual va pretendre –tot i que no ho va acabar d'aconseguir- millorar el rendiment dels motors d'explosió existents. De fet, no va ser fins a més de vint anys després que els alemanys van poder-ho tirar endavant amb el sistema aplicat a les V-1.

Més enllà de l'invent, el comissari de l'exposició, Pere Jordi Piella, destaca que l'aposta per l'eficiència energètica entronca molt amb la situació actual. A més, un altre element que demostra que Casanova era un “avançat al seu temps” va ser la reconversió que va impulsar a l'empresa familiar i que explica l'aposta general d'una la comarca que progressivament ha passat del tèxtil al sector metal·lúrgic. Per altra banda, les facetes d'emprenedor i inventor les va combinar amb les de compromís polític –per exemple amb una Unió Socialista de Catalunya a la qual ara s'invoca sovint per compatibilitzar progressisme i autodeterminació-, implicació en el teixit social i amant dels esports.

“Volem que la figura de Ramon Casanova transcendeixi Ripoll” va explicar Piella. Per aquest motiu  l'exposició, que es va poder visitar al Museu Etnogràfic, passa pel Palau Robert de Barcelona, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, la Casa de Cultura de Girona així com per Campdevànol, vila natal d'un personatge conegut popularment com “el boig de l'Hispano” (“boig” pel fet de destacar i de “l'Hispano” per viure al barri de Sorribes, unes cases situades a davant de l'actual Comforsa i que es coneixen amb aquest nom perquè la Farga Casanova treballava per la mítica empresa de motors).