El mNACTEC acull el tapís Memorial de la SIDA

L’exposició exhibeix tapissos que seguint el model americà s'han confeccionat els últims 20 anys

La Torre
05 d'octubre del 2013
Aquest 2013 fa 20 anys que l’ONG Projecte dels Noms va portar a Catalunya el Tapís Memorial de la SIDA, un tapís confeccionat per familiars i amics de persones mortes a causa de la malaltia. Per commemorar el 20è aniversari, Projecte dels Noms ha organitzat l’exposició “Retalls de Vida: 20 anys del Tapís Memorial de la SIDA a Catalunya”, que compta amb el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Lluita contra la SIDA.

El tapís Memorial de la Sida va originar-se el 1987 als EUA amb l’objectiu de fer visible la immensa pèrdua humana que s’amaga darrere de les estadístiques. Més de 70.000 tapissos individuals, creats a 40 països per familiars i amistats de persones mortes a conseqüència de la sida, conviden a reflexionar sobre l’impacte de l’epidèmia, l’estima i la discriminació que encara avui pateixen moltes de les persones que viuen amb VIH.

L’exposició, consistent en l’exhibició dels tapissos que seguint el model americà s’han confeccionat els últims 20 anys a Catalunya, es pot veure en més d’una vintena de museus i espais emblemàtics de Catalunya i troba en el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) el seu espai a Terrassa.

Imatge del tapís exposat al mNACTEC
En el projecte també hi participen el Museu Frederic Marès, Museu de Ciències Naturals, Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), Museu del Disseny de Barcelona (DHUB), Museu Picasso, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu d'Arqueologia de Catalunya, Museu d'Història de Catalunya, Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Museu Marítim de Barcelona, Fundació Miró, Fundació Antoni Tàpies, Museu d'Art de Girona, Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, L'Auditori de Barcelona, Teatre Nacional de Catalunya, Institut del Teatre, Mercat de les Flors, Castell de Montjuïc, Espai Francesca Bonnemaison i CaxaFòrum.

L’exposició, que es podrà visitar durant tot el mes d’octubre, es va inaugurar ahir en un acte en què hi va participar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el conseller de Salut, Boi Ruiz; el director del Projecte dels Noms, Ferran Pujol; el diputat Josep Oliva; i la regidora de Dona i Drets Civils de l’ajuntament de BArcelona, Francina Vila.