Sí de Terrassa a la independència

Redacció
02 d'octubre del 2013
Milers de terrassencs van participar a la Via Catalana del passat 11S
Milers de terrassencs van participar a la Via Catalana del passat 11S | L.T.
Milers de terrassencs van participar a la Via Catalana del passat 11S Foto: L.T.

La ciutat de Terrassa mai s'ha caracteritzar per la seva vessant nacionalista. Però ara la situació s'ha capgirat. En les darreres eleccions municipals, els partits partidaris del dret a decidir i d'un estat propi per Catalunya ja van obtenir més vots que els unionistes i hi ha elements que fan pensar en un augment del suport a les tesis favorables a la independència. Més de 3.500 persones participaran l'11-S en la Via Catalana a través de la delegació local de l'Assemblea Nacional Catalana i moltes d'altres ho faran a títol particular, de manera que hi haurà representació egarenca en totes les comarques per on es muntarà la cadena humana.

Totes les iniciatives fetes a la ciutat relacionades amb els fets del 1714, el dret a decidir i la independència del país tenen una gran resposta entre la població i es fàcil veure penjades 24 hores al dia estelades als balcons. La situació era impensable fa només uns anys.

La independència és una possibilitat real
Els independentistes locals han canviat i la idea de la llibertat de Catalunya ha passat de ser un somni, una utopia, a una possibilitat més que real, i de ben segur que això els dóna forces renovades per treballar encara més del que ho havien fet fins ara.

La idea de la independència ja no és patrimoni d'uns quants i avui la defensen persones amb cognoms originaris d'arreu de la península i fins i tot de l'altre costat de la Mediterrània, i certament, costa més que ho facin els que han vingut de terres americanes. Ha arrelat entre tots els sectors de la població, per raons culturals, socials i polítiques, i ha fet forat a tots els barris.

Bona part dels terrassencs que van arribar en les onades migratòries dels anys 50 i 60 del segle XX han entès que Catalunya no és Espanya, i han assumit el discurs que amb una Catalunya-Estat el seus fills, i sobretot els seus néts, viurien en un món millor. No és forassenyat pensar que en el referèndum que s'ha de fer sí o sí la Terrassa del segle XXI voti a favor de la independència, tot i que en un percentatge que se situarà lleugerament per sobre del 50 per cent de la ciutadania