Dones amb Iniciativa i ICV, contra la repenalització de l'avortament

Elena Dinarés adverteix que la contrareforma de la llei prevista pel PP és una regressió social

La Torre
30 de setembre del 2013
Militants i simpatitzants de Dones amb Iniciativa així com d’ICV de Terrassa participaran el dissabte 28 de setembre a la manifestació unitària del Dia Internacional per la Despenalització de l'Avortament convocada a la delegació del govern central a Barcelona (Carrer Mallorca, 278). Davant la imminència amb què el govern espanyol té previst aprovar la "contrareforma" de la Llei orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, les organitzacions convocants insten la ciutadania a mobilitzar-se en defensa del dret a l'avortament lliure i dins de la xarxa de salut pública.

Elena Dinarés considera que la pràctica prohibició del dret a l'avortament, anunciada per l'octubre, és un "atac masclista" de la política governamental espanyola. La restricció del dret a l'avortament situarà els drets de les dones de l'Estat a la cua d'Europa, al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans. "A la majoria d'estats europeus hi ha una llei de l'avortament de terminis, com la que el govern popular preveu dinamitar per retornar a una llei de supòsits", ha recordat la responsable local de Dones amb Iniciativa que ha adverteix que a la pràctica, el canvi anul·la el dret de les dones a interrompre un embaràs no desitjat amb qualsevol motivació personal al darrere.

"En el context d'involució social, el govern català ha de garantir la inversió pública en les mesures preventives dels embarassos no desitjats", valoren les dones ecosocialistes alhora que, reclamen a la Generalitat que "faci efectiu el compromís -adoptat pel Parlament de Catalunya el passat mes de juliol a instàncies del grup ICV-EUiA- de garantir l'accés universal a l'educació afectiva i sexual, als mètodes d'anticoncepció i a l'anticoncepció d'emergència i a la interrupció voluntària de l'embaràs dins de la xarxa sanitària pública".

Des de Dones amb Iniciativa i ICV de Terrassa comparteixen que la contrareforma ha de qualificar-se d'imposició, perquè trenca el consens amb les entitats de defensa dels drets de les dones sobre el qual va construir-se la llei de l'avortament de l'any 2010.  Així, per visibilitzar el rebuig a l'eliminació del dret, Dones amb Iniciativa difon l'etiqueta #imPPosiciomasclista, amb la qual es promourà que la ciutadania llanci les seves raons a favor de l'avortament lliure i gratuït a través de Twitter, i se suma a la campanya del moviment feminista a les xarxes socials.

Les i els ecosocialistes consideren que el PP retornarà al sistema de supòsits que regia la llei del 1985, en substitució del model de terminis amb què va progressar el dret al propi cos amb la llei de l'avortament aprovada el 2010. A la pràctica, les dones perdran el dret a interrompre l'embaràs en les primeres 14 primeres setmanes sense haver de justificar la decisió amb un motiu legalment reconegut.

A més, el canvi previst en la llei pel mes d'octubre suprimirà el dret de les noies de 16 i 17 anys d'avortar sense consentiment dels pares i eliminarà o restringirà el supòsit d'avortament per malformació fetal, que formava part de la llei de l'avortament de 1985. Així, els únics casos en què una interrupció voluntària de l'embaràs podrà tenir lloc de manera legal a l'Estat espanyol serà en casos de violació, de risc per la salut de la mare i de malformació fetal de manera molt restringida.

Elena Dinarés adverteix que la imposició del PP comportarà el retorn dels "avortaments de primera i de segona", en referència als temps en què avortar amb atenció mèdica depenia de la capacitat econòmica de les dones per afrontar el pagament de l'atenció sanitària a l'estranger.
"Si una dona vol avortar, avortarà", explica Dinarés, qui assegura que les lleis més restrictives no disminueixen el nombre d'avortaments: "negar el dret de les dones a avortar no evita que les dones interrompin embarassos no desitjats, es limita a incrementar el risc de fer-ho".

"La contrareforma motiva que tornem a un context que força moltes dones a posar en risc la salut per avortar a l'Estat, sense cap suport ni seguretat", assegura la presidenta de l'organització feminista, per qui és imprescindible que l'esquerra política, social i institucional, resisteixi unitàriament davant "el despropòsit ultraconservador contra els drets de les dones, amb la firma de la jerarquia catòlica".