25 anys de jocs d'estratègia

Stas Tarat és avui l'única entitat de rol que queda a la ciutat

J.M.O.
28 de setembre del 2013
El Club de Rol Simulació i Estratègia Stas Tarat va ser la primera associació d'aquesta mena que va haver-hi a la ciutat de Terrassa. Es va fundar el juliol del 1988. La idea va sorgir de joves estudiants que es van trobar amb les portes obertes cap a nous mons de fantasia dintre d'un tipus d'oci alternatiu.

A mitjans dels anys 90 del segle XX, Stas Tarat va estar present, des de la seva fundació, a la creació de l'extinta CCRT (Coordinadora de Clubs de Rol de Terrassa), on col·laborava activament en esdeveniments lúdics, amb 10 entitats similars que hi havia aleshores. Avui dia es l’única que queda activa a la ciutat de Terrassa.

Durant un parell de dècades va ser un entreteniment de moda, animat per les experiències que arribaven dels Estats Units i per sèries de Televisió com Dragones y Mazmorras. De mica en mica el suflé es va anar "desinflant", a Terrassa i a tot Catalunya, a mesura que els jugadors es feien grans i deixaven l'adolescència. I també perquè molts dels grups locals eren colles d'amics que van optar per aquesta activitat una temporada però que mai es van convertir en entitats reglades i amb un suport al darrere.

Tot i que Stas Tarat ha estat ubicat a diferents espais en aquests 25 anys (Escola de gent gran de Ca n'Anglada, l'actual seu d'ADFIR, Centre Cívic Montserrat Roig, un local de lloguer al carrer Sant Crispí i Casal Cívic de Xúquer) sempre ha estat vinculada al barri de Ca n'Anglada.

"Però tot passa i tot evoluciona", ens diu Kike Velázquez, el seu president. "Per aquest motiu s'ha traslladat a un barri i districte que està ple de noves possibilitats: el Pla del Bonaire". Els socis actuals són 25, tot i que s'hi poden sumar unes 30 persones més. La mitjana d'edat se situa al voltant dels 30 anys.

Ara Stas Tarat pretén obrir-se al barri amb tot d’activitats lúdiques, i no tan lúdiques, dirigides al jovent i tot tipus de persones. Amb motiu del 25è aniversari ja ha col·laborat amb l'AV de Bonaire i la festa major del barri, ha participat en la festa major de Terrassa amb "12 hores de jocs de taula" i ha fet un cicle de pel·lícules en homenatge al 123è aniversari del naixement de Howard Philip Lovecraft. Per a aquest setembre s'ha programat "Joc de Rol en Viu 2013", a Castellbell i el Vilar.

"Un cop ens hem establert en aquesta nova seu i tenim una estabilitat volem actuar en algunes vessants: per exemple, en l'adequació completa de la seu (eficiència energètica, accessibilitat); ampliar l'abast de les nostres actuacions i augmentar el nombre de socis fent actes oberts a la ciutadania i captant noves cares, i donar suport a projectes lúdics, com ara realitzar partides de demostració/campionats de jocs creats per socis o persones afins a l'entitat", diuen. Kike Velázquez veu possible una nova revifalla