Ballart, satisfet per la liquidació del deute amb els ajuntaments

La Generalitat de Catalunya deu més de 23 milions d'euros a l'Ajuntament

La Torre
19 de setembre del 2013
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, s’ha mostrat prudentment satisfet pel compromís de la Generalitat de liquidar la pràctica totalitat del deute que té amb els ajuntaments catalans abans de finals d’any. La vicepresidenta del Govern de la Generalitat,
Joana Ortega, ha fet aquest anunci avui, en el transcurs del plenari del Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC), celebrat a l’Ajuntament de Barcelona.

La Generalitat deu més de 23 milions d’euros a l’Ajuntament de Terrassa, segons les dades recollides pels diferents serveis municipals  fins l’abril passat. Actualment, s’està fent un informe actualitzat, per la qual cosa es preveu que en les pròximes setmanes es conegui l’import actual, que es preveu que sigui superior.

Jordi Ballart ha valorat aquest compromís i la fixació d’un termini, ja que “la manca de resposta que havíem tingut fins ara, per part de la Generalitat, dificultava qualsevol previsió financera i l’elaboració dels pressupostos municipals. Aquest anunci és una primera resposta a reivindicacions de fa molt de temps”.

No obstant, l’alcalde de Terrassa és conscient de les dificultats econòmiques del Govern de la Generalitat i, per això,  “serem prudents fins que confirmem el volum de diners que ens pagaran i farem seguiment d’aquest compromís per garantir que realment es compleixen els terminis”.  

El deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Terrassa ha crescut de manera significativa en els darrers anys. L’any 2010, els  impagaments pujaven a 9-10 milions d’euros, import que ha anat creixent any rere any fins arribar als més de 23 milions de deute actual. Aquest augment està generant tensions en la tresoreria municipal:  “Estem parlant de molts milions d’euros, que hem hagut d’avançar perquè els serveis s’han de continuar prestant, encara que la Generalitat no aboni la seva part.  L’Ajuntament és l’administració més propera i no pot deixar a la ciutadania sense un seguit de serveis i recursos que són necessaris”, ha afirmat Jordi Ballart.

Terrassa té un ajuntament amb una situació econòmica solvent, fruït  “d’una bona gestió i de la reducció de la despesa pública, l’aplicació de criteris d’eficiència i de sostenibilitat”, ha recordat l’alcalde de Terrassa. Per això, malgrat el deute de la Generalitat, hem pogut “preservar els serveis municipals, sense que això suposi una major pressió fiscal per a la ciutadania, més enllà de l’aplicació de l’IPC”.   

Davant d’aquesta situació, l’alcalde de Terrassa havia reclamat a la Generalitat el pagament del deute en diverses ocasions, entre les quals destaca la reunió que va mantenir, el 14 de març passat, amb Artur Mas. En aquella ocasió, Jordi Ballart, va proposar al president de la Generalitat de Catalunya la creació d’un front comú amb els ajuntaments de les principals ciutats catalanes per a reclamar, de forma unitària, al govern de l’estat un model de finançament autonòmic que possibilités a la Generalitat eixugar el deute pendent amb els municipis.