La UPC, entre les 400 millors universitats del món

És la primera universitat estatal en Enginyeria i tecnologia, camp en el qual avança dins del 'top 100' mundial

La Torre
12 de setembre del 2013
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)es troba entre les 400 millors universitats de tot el món, segons la nova edició del QS World University Ranking, publicada el 10 de setembre. En concret, ocupa el lloc 345 d’entre les 800 institucions incloses en aquest rànquing internacional, millorant així els resultats obtinguts l'any passat, quan es va situar al lloc 350 a escala mundial. En aquesta classificació general, la UPC es manté com la primera politècnica de l’Estat, mentre que ocupa el 8è lloc del conjunt d’universitats espanyoles.

Per àrees de coneixement, la UPC destaca fonamentalment en el camp de l’Enginyeria i tecnologia, en el qual se situa dins del 'top 100' de les millors universitats del món, concretament en el lloc 76, avançant una posició respecte l’edició del 2012. La UPC segueix des de l’any 2011 una progressió ascendent, quan va ocupar la posició 87 en aquest camp, en el qual se situa com a la primera universitat a Espanya.

Es classifica, per primer cop, en el camp d’Arts i humanitats, en el qual se situa al lloc 320, mentre que, pel que fa al camp de Ciències naturals, baixa un lloc, passant del 302 al 303.

Actualment, hi ha més de 20.000 universitats arreu del món. Aquest rànquing, que arriba aquest any a la desena edició, es troba entre els més prestigiosos referents a universitat internacionals, juntament amb el de Xangai i el rànquing THE (Times Higher Education).

Elaborat anualment per la consultora Quacquerelli Symonds, el QS World University Ranking se sustenta sobre quatre pilars clau: la recerca; la qualitat de l'ensenyament, la reputació i la internacionalització. Per a això, el rànquing general es basa en l'anàlisi de sis indicadors: la reputació acadèmica, la reputació entre els empresaris, la ràtio d'estudiants i estudiantes per professor, les citacions per Personal Docent i Investigador (PDI) i la proporció d'estudiantat i de professorat internacional. A més de l'avaluació general, el rànquing analitza la feina de les universitats en cinc grans àrees del coneixement: Arts i humanitats; Enginyeria i tecnologia; Ciències de la vida i medicina; Ciències naturals, i Ciències socials i gestió.

Aquests cinc rànquings s’elaboren a partir de criteris metodològics diferents, tot incorporant, per exemple, la consideració de l’índex H, indicador que té en compte tant la productivitat científica com el nombre de citacions.

El QS World University Ranking 2013-2014 està liderat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que repeteix primer lloc, seguit de la Universitat de Harvard, Cambridge, l'University College of London i l'Imperial College London.

Respecte als resultats obtingut per les universitats espanyoles, són 18 les que se situen entre les millors 800 de tot el món, de les quals n’hi ha deu que mantenen o milloren la posició respecte l'any anterior.

QS World University Ranking: http://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

Observatori de rànquings de la UPC: http://www.upc.edu/ranquings