L'Ajuntament s'oblida de la voluntat dels terrassencs

La construcció d'un 'skate park' que van decidir els ciutadans el 2010 ha quedat en paper mullat per la crisi i els responsables d'Egaraskate diuen que ja han cedit prou

Joan Manel Oller
06 de setembre del 2013
Practicants d'skate a la plaça de Ricard Camí
Practicants d'skate a la plaça de Ricard Camí | Foto: Anna Cuevas
Practicants d'skate a la plaça de Ricard Camí Foto: Anna Cuevas

La construcció d'un parc de patinatge complet de primer nivell per a la pràctica del monopatí en totes les modalitats sembla una història sense fi i guardada en una calaixera on sortiran teranyines. La manca de recursos econòmics apareix com la principal raó esgrimida pels responsables municipals, que argumenten que hi ha qüestions socials més prioritàries en aquests moments que una instal·lació esportiva.

El problema rau en el fet que el projecte va ser votat com un dels tres millors en el procés de participació ciutadana de 2010 i, per tant, s'hauria d'haver executat.  En una recent entrevista, l'alcalde Jordi Ballart reconeixia que la proposta, que incloïa diferents zones i graus de dificultat amb diversos mòduls -pools, volcans, superfícies de patinatge, rampes, snake run- estava aturada.  

Eduard Castillo, president de l'associacio juvenil Egaraskate, destaca que no es disposa a la ciutat de cap espai en condicions. Els de Sant Llorenç i de Can Jofresa es consideren obsolets i sense les mides adients i reglamentàries. Pel representant de l'associació no poden fer més del que han fet ni tornar a cedir.

En segon lloc
El projecte va quedar en segona posició, rebla, i des de llavors "hem acceptat un canvi d'ubicació, una rebaixa de la inversió inicial de 380.000 fins a 260.000 euros i la reducció de les dimensions de la instal·lació i que els diners es destinessin a projectes socials i hem parlat amb tècnics i regidors. El que ens han dit és que han anat als pisos de protecció oficial de Ca n'Anglada. Entenem que ara per ara el benestar de la gent que passa per situacions difícils és el més important, però volem una resposta en relació a quan es farà el parc de patinatge. La nostra bona voluntat no serveix per res, pel que sembla". Eduard Castillo remarca que el Consistori sí que ja s'ha gastat 30.000 euros, un total de 20.000 en aquest projecte i els altres 10.000 en un estudi sobre la contaminació acústica. "S'ha demostrat que el soroll de la nostra pràctica és perfectament assumible, tot i que hi hagi alguns veïns que es queixin. No som un problema".
El president recorda que molts practicants han estat sancionats per fer skate a llocs no permesos i denúncies de residents, com és el cas d'alguns que viuen a tocar de la plaça de Ricard Camí, a la seu del BBVA.

Un espai de l'any 1989
"Si tinguéssim un lloc en condicions això no passaria. El de Sant Llorenç és del 1989, i es troba al costat de la riera". La nova ubicació és una rotonda situada a l'avinguda de Santa Eulàlia, a prop del Parc Vallès. Asseguren que, només a Terrassa, el podrien fer servir entre 1.000 i 1.500 persones. Això solucionaria els possibles conflictes amb els veïns i impulsaria la competició en el que és considerat per la Generalitat com un esport de lleure, amb selecció catalana i una federació, on hi ha Castillo com a vocal.
El primer projecte, de 380.000 euros, pensava en la zona del Torrent de les Bruixes, integrat dins del paisatge i l’espai del parc. La construcció es dividia en dues parts. La primera, l’obra civil, se centraria en l’adequació de l’espai, paviment i enllumenat. La segona seria el parc pròpiament dit, amb mòduls, baranes, rampes, escales i calaixos. 

EL 2010 Van votar més de 7.600 persones
Les votacions realitzades pels ciutadans van determinar que es podien dur a terme 10 dels 16 projectes presentats a la Consulta Ciutadana. Entre el 10 i el 25 d'abril del 2010 van votar 7.640 persones més grans de 16 anys i la seva voluntat va servir per indicar quines obres o millores es realitzarien amb els quatre milions d’euros en inversions municipals destinades al procés de participació en els pressupostos.

El projecte que va tenir més suport ciutadà va ser la creació d’un centre públic d’acolliment temporal i d’urgència per a persones sense llar, amb un total de 3.588 vots.
En segon lloc, va quedar la proposta de construcció d’un parc de patinatge al Parc de Vallparadís, amb 1.822 vots, seguida de la remodelació del carrer de Provença, que va rebre 1.552 vots.

"D’acord amb la puntuació registrada i amb el seu pressupost, es portaran a terme 7 projectes més fins a esgotar els quatre milions d’euros previstos", s'escrivia a la pàgina oficial de l'Ajuntament ara fa tres anys. Durant els dies que va durar la consulta van poder votar tots els ciutadans empadronats a la ciutat de més de 16 anys.

Els sistemes de votació van ser aquests: presencial, correu electrònic i SMS. Per a la votació presencial es van habilitar diferents punts  fixos, com els centres cívics i casals de barri, biblioteca central, Club Natació de Terrassa; i punts itinerants, com els instituts  d’educació secundària, diferents punts sol·licitats per les entitats, durant la diada de Sant Jordi i en la tradicional Fira de la Solidaritat.