Nits sobre dues rodes

Les Cuques de Llum és el màxim exponent de la passió per les bicicletes de muntanya i ja són 30 els membres que recorren els entorns naturals

per Núria Ventura, 8 d'agost de 2013 a les 09:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Components del grup Cuques de Llum Foto: Cuques de Llum

Si hi ha un tret que caracteritza la bicicleta de muntanya és la capacitat per adaptar-se a tot tipus de terreny. Les rodes, el quadre o el canvi són més resistents en aquests tipus de cicles, però qui també cal que tingui una capacitat bona d'adaptació a qualsevol terreny són els seus ciclistes, que han de comptar amb la tècnica necessària per superar els obstacles que la terra abrupta de la muntanya pot presentar. Entre els que s'atreveixen a enfrontar-se a les pedres i desnivells sobre dues rodes n'hi ha uns quants a qui ja els està bé complicar-ho encara més tot rodant en la penombra de la nit.

A Terrassa hi ha uns quants aficionats a la bicicleta de muntanya que surten de nit. En general, l'objectiu principal no és sortir quan ja és fosc, sinó que és simplement fer sortides amb bicicleta de muntanya, però les circumstàncies professionals i personals han portat un bon nombre de ciclistes a trobar-se els vespres per fer uns quants quilòmetres en la foscor. És el cas del grup QKs de Llum (abreviatura de Cuques de Llum), que han transformat la condició d'haver de sortir de nit en el seu emblema.

Les QKs de Llum es troben cada dimarts a les nou del vespre per fer una ruta d'entre 15 i 30 quilòmetres. Són sortides obertes també a nous participants que consisteixen a rodar durant dues hores per corriols estrets i amb força pendent de les zones naturals properes a Terrassa. Habitualment culminen la vetllada amb un àpat conjunt dels ciclistes.


Aquest sopar final s'explica pels orígens del club, que es troben al 2002 quan un grup d'amics sense gaire experiència en la pràctica d'aquest esport va decidir començar a fer sortides amb bicicleta de muntanya per tal de fer activitat física en bona companyia. De mica en mica, diferents ciclistes s'hi van afegir. "Va començar a venir gent que s'entrenava per competir en duatlons i aprofitava les nostres sortides de nit per sumar hores a la seva preparació i també es va apuntar amb nosaltres algun exjugador d'hoquei, que són persones acostumades a fer esport entre setmana", explica el president de les QKs de Llum, Joan Manel Rodríguez.

El club, que va ser un dels primers de Catalunya a fer BTT de nit, va anar creixent i actualment són uns 30 membres. A més, a les QKs de Llum, els falten els darrers tràmits per constituir-se com a entitat esportiva, de manera que ben aviat podran federar els seus membres i també podran competir sota el seu nom.


Les sortides de nit de l'organització no les atura ni la calor de l'estiu ni el fred de l'hivern. És més, en Xavi Navarro, un dels ciclistes del club, comenta que a l'hivern és un bon moment per fer sortides perquè "el fet d’anar per corriols fa que el mateix bosc aturi el vent que ens podríem trobar per les pistes". Navarro també explica que no hi ha excessiva diferència entre pedalejar de dia o de nit i que en la foscor el més bàsic és portar uns bons llums. "Ha passat més d'una vegada que un ciclista ve per primera vegada a una de les nostres sortides nocturnes i porta llums davant i darrere de la bici, però no al casc, un lloc on és molt important dur il·luminació per evitar xocar amb les branques dels arbres. El ciclista fa les baixades concentrat en el camí i si no es veuen bé les branques a l'alçada del cap hi ha perill de xoc, i, de fet, n'hi va haver un que fins i tot es va trencar el nas."

Bicicletada popular
Així, els membres de les QKs asseguren que la perillositat no augmenta excessivament pel fet d'anar de nit. Comenten que han patit alguns accidents, però que no difereixen dels accidents habituals que pateixen els ciclistes de muntanya que es mouen de dia. On sí que consideren que hi ha risc és a la carretera i és per això que intenten evitar al màxim els trams d'asfalt.

Les QKs de Llum, a més de fer les sortides dels dimarts a la nit, també fan algunes sortides diürnes de més llargada. La majoria de diumenges organitzen matinals de 4 o 5 hores. I a l'estiu també munten travesses amb recorreguts de més d'una etapa. La darrera que han fet ha estat la ruta BI6000, a la zona del Pirineu del Ripollès. A més, com a club, enguany s'han estrenat en l'organització d'una pedalada popular. Ho van fer en el marc del 5è Torneig d'Hoquei Solidari. "N'estem molt satisfets perquè era la primera vegada que ho fèiem i vam ser 90 participants", explica Rodríguez, el president. Així, de cara al futur no descarten seguir liderant aquest tipus d'activitats.

Les QKs de Llum, tot i estar especialitzades en les sortides amb bicicleta de muntanya, tampoc descarten afegir-se als grups de ciclistes que ja hi ha a la ciutat i que promouen la bicicleta com a mitjà de transport habitual per les zones urbanes. És el cas de Biter (Bici Terrassa Club), una associació que té com a objectiu fomentar l'ús de la bicicleta a Terrassa. La seva activitat se centra en l'assessorament a les persones que tenen la intenció de moure’s sobre dues rodes i això es vehicula sobretot a través de les sortides setmanals que el grup fa cada dijous. Són a les 8 del vespre i el punt de partida és al costat de la Casa Baumann. Tothom és benvingut a aquestes pedalades, que recorren uns 10 quilòmetres de zona urbana i serveixen per compartir coneixement entre els que tenen més experiència en l'ús de la bici per la ciutat i els que s'hi volen iniciar. Durant l'hivern, els participants a les sortides del Biter també es troben que roden de nit, però la il·luminació de la ciutat no els deixa tant a la penombra com els passa als ciclistes de BTT.

 

Participació