El Vallès estudia la gestió integrada de les deixalleries

La comarca mancomunarà serveis de residus dels municipis

La Torre
20 de juliol del 2013
Contenidors a Vacarisses per fer la recollida selectiva. Foto: A. S.

El Consorci per  a la Gestió de Residus del Vallès Occidental està elaborant dos estudis per mancomunar diferents serveis de residus a la comarca. Avui s’ha presentat al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses la possibilitat de mancomunar els serveis de recollida municipal de deixalles i també la gestió integrada de les deixalleries. En els dos casos s’estan elaborant estudis per valorar què suposaria pels municipis la mancomunació d’aquests serveis.

Pel que fa a la mancomunació dels serveis de recollida municipal, s’estan dibuixant dues possibles zones d’actuació que inclouen 9 municipis en total. D’una banda la zona Vallès Oest, on hi hauria els municipis de Viladecavalls, Ullastrell, Rellinars, Vacarisses i Matadepera. A la zona Vallès Est s’inclourien els municipis de Sant Llorenç Savall, Gallifa, Sentmenat i Polinyà, així com també s’hi podria incorporar Castellar del Vallès. Cada municipi ha de prendre la decisió de traslladar el seu servei al Consorci de Residus i després es convocaria un concurs. Els tràmits administratius es podrien iniciar a la tardor. Amb la mancomunació s’aconseguiria una optimització dels serveis i dels costos, una actualització dels contractes, així com una homogenització d’aquests serveis.

D’altra banda també s’està elaborant un estudi per aconseguir la gestió integrada de les deixalleries municipals. Actualment hi ha 17 deixalleries a 14 municipis de la comarca i s’està avaluant el seu funcionament i els costos per tal de valorar la possibilitat d’una gestió integrada que permeti una millora de la recollida, impulsar les accions de reutilització i millorar els serveis, així com unificar els ingressos per la venda de subproductes.