En marxa una campanya de lluita contra l'incivisme

El Consistori vol sensibilitzar sobre la necessitat de respectar l'espai públic amb frases com "aquí no embrutem el carrer" o "aquí respectem el descans del veïnat"

La Torre
04 de juliol del 2013
Les papereres, víctimes habituals de l'incivisme
Les papereres, víctimes habituals de l'incivisme | Foto: Toni Fages
Les papereres, víctimes habituals de l'incivisme Foto: Toni Fages

L’Ajuntament de Terrassa posa en marxa una nova acció de sensibilització i conscienciació per millorar el respecte de l’espai públic i la convivència ciutadana. A partir de la paraula "Aquí" es van concretant cadascun dels aspectes en què cal incidir per tenir cura del nostre entorn i evitar molèsties a d’altres persones, com ara "aquí no llencem deixalles al terra” o "aquí respectem el descans del veïnat". Per donar a conèixer aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Terrassa ha editat díptics, xapes i adhesius que es començaran a distribuir en els pròxims dies. També es farà difusió a través dels mitjans municipals i de les xarxes socials.

Aquesta acció es portarà a terme arreu de la ciutat amb caràcter permanent per recordar la importància de saber respectar i compartir per viure millor. L’Ajuntament de Terrassa l’ha donat a conèixer als grups municipals presents al Consistori i l’està presentant a les associacions de veïns de la ciutat.

El díptic genèric, que engloba totes les accions, reprodueix una fotografia d’un espai públic de Terrassa amb una zona de jocs infantils, sobre la qual s’han inserit diverses icones i logotips per conscienciar la ciutadania que:

- Aquí respectem el descans del veïnat
- Aquí vigilem el comportament de la nostra canalla
- Aquí tenim cura del mobiliari urbà, de les plantes i dels arbres
- Aquí deixem lliures les voreres
- Aquí aparquem bé els vehicles
- Aquí no embrutem el carrer
- Aquí som responsables del nostre gos
- Aquí no llencem deixalles al terra

Així mateix, a les pàgines interiors de la publicació s’inclou un apartat destinat a les comunitats de propietaris. Amb el lema “Aquí convivim en comunitat”, es recorda a la ciutadania la importància de participar a les reunions i de l’obligatorietat de contribuir econòmicament al manteniment de la comunitat.

Acció específica per al sector de l’hostaleria
Un dels sectors en què es vol incidir més amb aquesta acció de sensibilització són els usuaris i usuàries de bars i restaurants, ja que aquests establiments i les terrasses a la via pública són punt de trobada i de celebracions molt habitual durant l’estiu. Per recordar que aquesta activitat ha de ser compatible amb la convivència ciutadana, l’Ajuntament de Terrassa ha editat dos models d’adhesius amb la imatge d’un nadó dormint i el lema “Aquí respectem el descans del veïnat”: un té unes dimensions majors i està dissenyat per posar-lo a les portes dels establiments i l’altre és de mida més reduïda per enganxar-lo en d’altres tipus de llocs. També s’ha fet una etiqueta adhesiva per als establiments que hagin demanat permís per instal·lar terrassa a la via pública, en què constarà la superfície i els horaris que ha autoritzat l’Ajuntament de Terrassa en cada cas.

Aquestes adhesius es distribuiran d’entre els 1.800 bars i restaurants de la ciutat, amb el suport i la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Terrassa. El seu president, Lluís Ristol, i la regidora de Participació, Ciutadania i Drets Civils, Lluïsa Melgares, signen la carta que, en els pròxims dies, rebran les persones titulars d’aquest tipus d’establiments.