Desarticulat un grup criminal que estafava financeres

Captaven els estafats mitjançant anuncis a la premsa on s'oferien diners de forma fàcil i ràpida

La Torre
30 de juny del 2013
Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la Comissaria de Cerdanyola del Vallès han desarticulat un grup criminal que captava persones amb dificultats econòmiques greus per tal de realitzar estafes a financeres per mitja de l’accés a crèdits al consum.
 
La investigació es va iniciar durant el passat mes de gener, quan els agents van tenir coneixement dels fets a través d’una denúncia d’una entitat financera que havia observat que els havia augmentat el nombre de crèdits  de compra de vehicles nous impagats, i es donava la circumstància que tots aquests crèdits corresponien a un mateix concessionari d’automòbils situat a Ripollet.
 
El grup, format majoritàriament per membres d’ una mateixa família, contactava amb persones que tenien problemes econòmics per mitja d’ anuncis a la premsa escrita on oferien diners de forma fàcil, ràpida i sense necessitat de cap garantia.
 
Un cop fet el contacte, els autors  li proposaven  fer un negoci que consistia, principalment, en la compra de vehicles nous. La tramitació de la compra la realitzaven els detinguts i una vegada adquirit el cotxe realitzaven canvis de titularitat  per tal d’evitar així que al vehicle se li pogués fer reserva de domini, figura legal que impedeix vendre’l per impagament. La titularitat final corresponia a una empresa fantasma creada i  gestionada pel clan; aquesta empresa venia els vehicles a  terceres persones que el compraven de bona fe.
 
La  primera persona que havia  finançat el vehicle, rebia un 50% del preu del cotxe, quedant-li el deute amb la financera pel 100% de l’import, deute que en la majoria dels casos no podien assumir donat que eren persones que es trobaven amb greus problemes econòmics i de liquiditat.
 
Aquesta mateixa operativa la feien servir també per compres de petits productes, principalment d’electrònica i telefonia mòbil.
 
Aquest grup ha desenvolupat la seva activitat delictiva principalment a les províncies de Barcelona, Lleida i Tarragona .
 
S’ ha procedit fins al moment a la detenció de deu persones per aquests fets dels quals el jutge ha decretat llibertat amb càrrecs mentre que el dirigent del grup del grup ha estat ingressat a presó, es dona la circumstància que tenia antecedents penals per fets similars i fins i tot havia estat ja a presó.
 
Els objectes que s’han pogut recuperar fins el moment han estat 9 vehicles i  2 armes de foc que es trobaven al domicili dels detinguts.
 
Actualment el cas continua obert i no es descarten noves detencions; fins el moment s’han pogut identificar 17 financeres com a perjudicades per la estafa d’aquest grup criminal,  estant sent investigades unes quaranta persones i el valor total de la estafa estaria al voltant dels 300.000 euros.