Imputades 25 persones implicades en fraus a cinc caixes d'estalvis

Caixa Terrassa és una de les entitats afectades per una operació immobiliària fraudulenta que podria ascendir als 6 milions d'euros

La Torre
19 de juny del 2013
Oficina d'Unnim a la Rambla d'Egara.
Oficina d'Unnim a la Rambla d'Egara. | Adrià Costa
Oficina d'Unnim a la Rambla d'Egara. Foto: Adrià Costa

La titular del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona, Carmen García, ha imputat 25 persones per un frau perpetrat a cinc caixes d'estalvis avui desaparegudes i que podria arribar als sis milions d'euros. Segons ha publicat aquest dimecres La Vanguardia de paper, a la llista d'imputats hi ha extreballadors de les entitats afectades, que són Caja Navarra (avui CaixaBank), Caja España (Ceis), Caixa Laietana (Bankia), Caixa Manlleu i Caixa Terrassa (BBVA).

El nucli de l'assumpte es troba en una immobiliària també desapareguda, Cipsa. El mecanisme era que Cipsa oferia una operació immobiliària a les caixes. Per dur-la a terme, sempre, creaven una empresa mixta Cipsa-caixes, en què segons les investigacions, tot el capital era aportat per entitats crediticies. Cipsa facturava a aquestes societats per serveis que no prestava o sobrevalorats i alhora per defraudar a Hisenda i ocultar transvassaments de fons emetia factures falses amb tercers.

En total, segons la interlocutòria judicial que recull La Vanguardia, Cipsa va cobrar de les caixes sis milions d'euros els anys 2006 i 2007. Entre els exemples n'hi ha dos que afecten especialment Caixa Terrassa i la nostra ciutat. Per una banda, s'explica que gairebé mig milió d'euros van anar a parar a una companyia que té com a titular l'esposa d'un representant de Caixa Terrassa en una societat mixta. I per l'altra, es van abonar despeses d'urbanització d'un solar mai executades i ni tan sols aprovades per l'Ajuntament egarenc.

La jutgesssa estima que aquestes operacions no es podien dur a terme sense la connivència de les persones de les caixes d'estalvis que estaven en les societats mitxes amb Cipsa.