ERC porta el tancament de Can Montllor al ple del Parlament

Els republicans presenten una proposta de resolució per tenir les dades econòmiques que justifiquin la clausura del centre escolar

Lluïsa Tarrida
31 de maig del 2013
Albert i Codina han explicat la posició d'ERC sobre Can Montllor
Albert i Codina han explicat la posició d'ERC sobre Can Montllor | Lluïsa Tarrida
Albert i Codina han explicat la posició d'ERC sobre Can Montllor Foto: Lluïsa Tarrida

Entre la setmana vinent o l'altre, ERC presentarà al ple del Parlament una proposta de resolució en què l'escola Can Montllor de Terrassa en serà la protagonista. Aquesta moció, ja prèviament acordada amb el grup parlamentari de CiU, pretén donar una oportunitat de salvació al centre escolar. En concret, els republicans demanen a la conselleria d'Ensenyament que "demostri amb dades objectives i amb un estudi comparatiu les raons que justifiquen el tancament de Can Montllor". És a dir, Esquerra vol saber de primera mà les xifres demogràfiques i econòmiques amb les quals la consellera Rigau es recolza per donar per fet la clausura del centre de cara a la temporada vinent.

"Volem conèixer amb dades què suposaria derivar l'alumnat d'aquesta escola terrassenca a altres centres educatius, perquè sabem del cert que això implicarà l'obertura de noves línies" ha explicat el president d'ERC Terrassa, Isaac Albert, que ha subratllat "si és el que ens pensem, es podrà veure de forma objectiva que el pressupost que es destinaria a altres centres escolars perquè puguin assumir l'arribada dels alumnes procedents de Can Montllor seria el mateix que suposaria destinar-lo a l'actual escola perquè es mantingui". Albert afirma que "la realitat sobre la baixada demogràfica i la conseqüent repercussió en el nombre de matriculacions aplicada a Can Montllor no és certa". La idea dels republicans doncs, és desmuntar les raons econòmiques i demogràfiques de la conselleria i fer-los entendre que si els números surten és millor mantenir els alumnes en els mòduls actuals que no pas reubicar-los.

Una cosa però és clara pels republicans: la inviabilitat en aquests moments de construir l'edifici on ha d'anar l'escola definitiva. Justament, aquest ha estat un dels punts que retreuen a la resta de partits polítics que han presentat en els darrers mesos diverses propostes de resolució al Parlament. Carles Codina, conseller nacional d'ERC, considera que la proposta de màxims que inclou crear un edifici no és sostenible ni "raonable en la situació actual en què es troba el país" i culpen a la resta de formacions de jugar a un "tot o res" que ha acabat convertint-se en "res" i com a conseqüència ha allargat la incertesa sobre el futur de l'escola.

Així mateix, els republicans tot i haver arribat a un acord amb CiU lamenten profundament l'actitud "immobilista" que ha pres la consellera Irene Rigau en tot aquest procés, la qual també ha provocat que s'allargui de "forma innecessària" el debat sobre la possible reobertura del centre. ERC afirma que Rigau ja té el pla escolar fet de cara al curs 2013-14 i no té cap intenció de "fer cas al que s'acabi aprovant al Parlament, encara que el seu propi grup ho demani". Així doncs, de moment, si la situació no canvia, no s'aconsegueix a temps els estudis que es demanaran i no es permet que el dia 10 els pares puguin matricular els seus fills a l'escola Can Montllor, el futur és clar: 41 alumnes de Can Montllor aniran a parar a l'escola Roser Capdevila i la resta quedaran dispersats per la resta de centres escolars de la ciutat.