El passat ferroviari i industrial, en el punt de mira del cicloturisme

La Torre
27 de maig del 2013
Calm, Sanllehí  i la regidora terrassenca Teresa Casals
Calm, Sanllehí i la regidora terrassenca Teresa Casals | A. T.
Calm, Sanllehí i la regidora terrassenca Teresa Casals Foto: A. T.

La Xarxa del Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) i el Consorci de les Vies Verdes de Girona han presentat aquest 27 de maig, el conveni de col·laboració que han signat amb l’objectiu de dinamitzar el turisme industrial i l’ús dels antics traçats ferroviaris per a la pràctica del cicloturisme i el senderisme. Amb aquest acord, les persones titulars de les targetes del Club XATIC i Amics de les Vies Verdes podran beneficiar-se dels descomptes i ofertes especials en allotjaments, lloguers de material, gastronomia, museus i establiments amb oferta turística, en general. La presentació, que ha tingut lloc a Castelló d’Empuries, ha anat a càrrec de la regidora de Turisme i vicepresidenta de la XATIC, Teresa Casals; del president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, i de l’alcalde de Castelló d’Empuries, Xavier M. Sanllehí.

El conveni de col·laboració, signat per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en representació de la XATIC, i pel president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, té una durada inicial de dos anys prorrogables. Aquest dilluns, s’ha donat a conèixer el contingut d’aquest acord, amb el qual es pretén avançar en la dinamització econòmica de Catalunya a partir del turisme, del llegat de la indústria i del seu passat ferroviari. L’objectiu de la XATIC és generar una línia d'actuació comuna com a instrument de projecció, d'atracció de visitants i de creació d'activitat econòmica i cultural a l'entorn del turisme industrial.

La XATIC es va constituir el 27 de febrer de 2006 i, des dels inicis, ha estat liderada per Terrassa, on té la seva seu. Està formada per 23 municipis que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial al nostre país i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània. Actualment, els municipis que integren aquesta xarxa són: Àreu, Ascó, Bellmunt, Capellades, Cardona, Castelló d'Empúries, Cercs, Esplugues de Llobregat, Granollers, Guardiola de Berguedà, Igualada, Manlleu, Manresa, Mora la Nova, Palau-solità i Plegamans, Santa Coloma de Cervelló, Tavascán i Terrassa. També manté un conveni especial amb el Consorci del Parc Fluvial del Llobregat.