Els nous pagaments a la SEPA criden l'atenció als empresaris

La Torre
22 de maig del 2013
La sessió d'aquest dimecres ha creat molta expectació
La sessió d'aquest dimecres ha creat molta expectació | Cambra
La sessió d'aquest dimecres ha creat molta expectació Foto: Cambra

Un total de 140 directius han participat aquest dimecres en la sessió informativa sobre els nous instruments de pagament europeus, comuns i harmonitzats per a tots els països europeus que conformen l’espai SEPA (acrònim de  Single Euro Payments Area  o Zona Única de Pagaments en Euros ). Aquests instruments, que entraran en vigor l’1 de febrer de 2014, substituiran els actuals sistemes nacionals de pagament (rebuts domiciliats i transferències).
 
La zona SEPA, que està integrada pels 27 països membres de la Unió Europea a més a més d’Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega i Suïssa, serà el nou escenari pel qual tots els pagaments que es realitzin mitjançant transferències, rebuts domiciliats o targetes de pagament es farà de forma homogeneïtzada, independentment de la ubicació dels ciutadans, empreses o agents econòmics i de si els pagaments impliquen processos transfronterers.
 
L’aplicació de l’estàndar SEPA per a totes les operacions en euros realitzades entre els països de la zona euro estaran subjectes a un conjunt de condicions homogènies per afavorir que siguin processades amb la mateixa facilitat, rapidesa, seguretat i eficiència.
 
Aquesta fórmula ha estat adoptada per la Comunitat Europea per resoldre la fragmentació que, tretze anys després de l’entrada en vigor de la moneda única, encara s’està produint en  l’àmbit dels pagaments que no es fan en efectiu, a diferència dels pagaments en efectiu que des de gener de 2002 es poden fer de forma homogènia  dins dels països de la eurozona amb la introducció de l’euro com a moneda única.
 
Amb el títol de "Càrrecs directes SEPA: una necessitat i una oportunitat de creixement per a l’empresa", aquesta sessió ha anat a càrrec de Milagros Fondevila, directora de Circulant i 'Cash Management' Internacional del Banc de Sabadell (SDG Banca d’Empreses) i ha estat presentada per Isidre Raventós, president de la Comissió d’Economia i Finançament de la Cambra de Terrassa.