Posen les bases per fer front a la manca de pisos socials

La Torre
21 de maig del 2013
Bloc de pisos d'habitatge social a Torre-sana
Bloc de pisos d'habitatge social a Torre-sana | Toni Fages
Primera reunió de la Taula Local d'Habitatge social Foto: A. T.

L’Ajuntament de Terrassa, les entitats socials i els agents relacionats amb l’habitatge
sumaran esforços i cooperaran per donar resposta de manera unitària al problema
dels desnonaments i les execucions hipotecàries. Aquest és el principal objectiu de
la Taula Local d’Habitatge Social que es va constituir aquest dilluns, 20 de maig, en el
transcurs de la reunió celebrada al Casal Cívic de Ca n’Aurell.

És la primera vegada que l’administració local, el sector privat i les entitats ciutadanes es reuneixen en un mateix àmbit de treball per tirar endavant actuacions conjuntes en aquest tema. Hi van assistir representants polítics i tècnics de les àrees municipals implicades, de tot els partits polítics amb representació a l’Ajuntament i de les següents entitats i institucions:
- Caritas
- Assemblea Local de Creu Roja
- Col·legi d’Advocats de Terrassa
- Federació d’Associacions de Veïns de la ciutat
- Gremi de Constructors
- Col·legi Professional d’Agents de la Propietat Immobiliària
- Cambra de la Propietat de Terrassa
- Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)

La Taula Local d’Habitatge Social neix amb l’objectiu d’esdevenir un espai de participació, col·laboració, coordinació i cooperació a partir d’un veritable diàleg social per definir una estratègia compartida per fer front a aquesta problemàtica social. Per això, a la reunió constituent es va acordar reunir-se properament i establir canals de comunicació constants per compartir experiències i coneixements. Els assistents van exposar les situacions amb què es troben els col·lectius als quals representen i la problemàtica que es deriva de l’actual conjuntura econòmica i social.

La creació de la Taula Social d’Habitatge és un dels tres eixos estratègics que va establir l’Ajuntament de Terrassa quan va posar en marxa el Programa de Polítiques Socials d’Habitatge. Amb els altres dos àmbits d’actuació es pretenen evitar els procediments d’execució hipotecària i contribuir a la dinamització d’un fons d’habitatges de lloguer social per a situacions especials i d’emergència. Per això, l’Ajuntament de Terrassa va posar en marxa, el gener de 2012, l’Oficina d’Intermediació Hipotecària (OFIMEH) i també ha impulsat el Parc d’habitatges municipals de lloguer social. Així mateix, el govern municipal ha iniciat els primers expedients en relació als habitatges buits de gairebé la totalitat d’entitats financeres a Terrassa.