La casa més antiga de l'Antic Poble, enderrocada

J.M.O.
20 de maig del 2013
Antoni Moro a la façana de Cal Santiago
Antoni Moro a la façana de Cal Santiago | AVV Sant Pere
Antoni Moro a la façana de Cal Santiago Foto: AVV Sant Pere

La casa de Cal Santiago, al bell mig de l'Antic Poble de Sant Pere, ja ha passat a la història. L'espai que ocupava és avui un solar  on s'aixecarà un noun immoble del segle XXI. Les demandes de l'associació de veïns no han pogut evitar l'enderroc, tot i que sí que han permès salvar-ne alguna de les parts més representatives per guardar-les, de moment, en els magatzems del Museu de Terrassa. 

En les darreres setmanes, Antonio Moro va indicar que la casa de Cal Santiago podria haver estat construïda a la segona meitat del segle XVII, un parell de segles abans del que es deia. El conservador arqueòleg del Museu de Terrassa va ser l'encarregat de les tasques de desmuntatge de la façana de Cal Santiago. L'interior de la casa ja va ser enderrocada uns dies abans.
 
Malgrat que Antonio Moro encara ha d'estudiar la informació obtinguda a partir de les restes enderrocades de l'immoble i, per tant, no pot donar una data més exacta, sembla que aquest habitatge hauria estat construït entre el 1650 i el 1700.
 
Per l'Associació de veïns que presideix Jaume Rosset, "com més sabem més incomprensible ens sembla el que ha passat.