309 expedients oberts per pisos buits de bancs

Aquesta setmana ja se n’han notificat 98 i s’ha iniciat la tramitació de la resta

La Torre
17 de maig del 2013
Oficina de Bankia.
Oficina de Bankia. | Bankia


El govern municipal ha iniciat els primers expedients en relació als habitatges buits de gairebé la totalitat d’entitats financeres a Terrassa. En concret, hi ha una primera fase de tramitació més avançada de 98 expedients de disciplina i s’acaba d’iniciar la
tramitació d’una segona fase de 211.

Per entitats, el nombre d’habitatges requerits fins ara:
En la primera fase:
- Banco Financiero y de Ahorros SA BANKIA (17)
- Bankia Habitat S.L. (17)
- Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Madrid (64)
I en la segona fase:
- Altamira Santander real Estate, S.A. (11)
- Banca Cívia, S.A. (15)
- Banco de Sabadell S.A. (14)
- Banco Español de Crédito S.A. (16)
- Banco de Santander S.A. (43)
- Caja de Ahorros y M. de Piedad de Zaragoza (8)
- RentespaisPenedes S.L. (31)
- RenthabitatPenedes S.L. (23)
- SolviaDevelopment S.L. (50)

Les sancions aplicables d’acord amb el marc legal vigent podrien arribar fins a un màxim de 900.000€ segons els casos. Els diversos serveis municipals implicats han intensificat la seva coordinació, per tal de tenir una base de dades permanentment actualitzada d’aquests habitatges i valorar-ne aquestes sancions.

D’altra banda, l’Ajuntament està estudiant l’aplicació d’altres mesures fiscals relacionades amb la no utilització dels habitatges buits. El marc legal català no dóna cabuda a mesures com les anunciades per la Junta d’Andalusia, que ha aprovat un Decret Llei que preveu l’expropiació temporal en aquests casos. És per això que el govern municipal demana al govern de la Generalitat una reforma de la Llei Hipotecària i l’adopció de mesures com l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges en processos de desnonament hipotecari.

A més d’aquestes accions contundents respecte els bancs, el govern municipal continua avançant en altres aspectes per garantir el dret a l’habitatge. En destaca la proposta feta al Col·legi d’Advocats perquè el torn d’ofici pugui tenir un tractament especial per als temes hipotecaris, igualment com ja n’existeix un per als maltractaments o menors.

L’Alcalde també ha sol·licitat una reunió a la Junta de Jutges, amb els representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Els jutges ja han comunicat que es podrà dur a terme properament, un cop hagin remodelat la Junta.

Pel que fa al fons d’habitatges municipals de lloguer social, l’alcalde s’ha compromès a assolir fins a un total de 100 habitatges abans de l’estiu. A aquests, s’hi afegirien els 115 provinents del conveni signat amb els bancs a nivell estatal.

L’ajuntament pensa continuar emprenent les accions que calgui en contra de la pressió de les entitats bancàries, per garantir el dret fonamental a l’habitatge i evitar que es continuï destrossant la vida de moltes famílies. Per això continuarà reclamant la nul·litat dels processos hipotecaris i la dació en pagament amb caràcter retroactiu, així com l’aturada dels desnonaments i l’impuls del lloguer socials en els casos de pèrdua de l’habitatge habitual.

També demanarà de forma sistemàtica als bancs que paguin els seus deutes a les comunitats on tinguin habitatges buits. L’equip de govern també vol expressar la seva crítica i preocupació per la degradació social que l’actuació dels bancs està provocant en diversos barris. Mentre aquestes mesures no es concretin, l’Ajuntament continuarà oferint i acostant als ciutadans els instruments administratius que té a l'abast per poder frenar els desnonaments, com ara el recurs aprovat pel Tribunal Superior de Justícia europeu.

En relació als acords amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, ja s’ha establert un contacte directe amb els tècnics del servei d’Habitatge Social i s’estan elaborant els protocols de col·laboració per al seguiment i la formació entre la PAH i els diferents dispositius municipals relacionats amb els temes d’habitatge.

En aquest sentit, destaca la constitució, el proper 20 de maig, de la Taula Local d’Habitatge Social, el marc de referència per tractar aquesta tema des del consens i la participació de tots els sectors implicats. L’equip de govern vol reconèixer un cop més la tasca que la ciutadania, diverses entitats i la PAH estan duent a terme, sense cap recurs, per aconseguir millores per
a les famílies que es troben en processos de desnonament i garantir el dret fonamental a l’habitatge.