Festa grossa dissabte a Vacarisses amb la baixada de la vaca

El municipi es prepara per un cap de setmana ple d'activitat amb la XXIVa edició de la Trobada Gegantera a Vacarisses

Lluïsa Tarrida
17 de maig del 2013
La vaca de la Colla de Geganters de Vacarisses, és la protagonista de la festa
La vaca de la Colla de Geganters de Vacarisses, és la protagonista de la festa | Josep Palou
La vaca, de la Colla de Geganters de Vacarisses, és la protagonista de la festa Foto: Josep Palou 

El dia 18 i 19 de maig, tindrà lloc la XXIVa Trobada Gegantera de Vacarisses. Durant tot el cap de setmana la Colla Gegantera de Vacarisses, amb la col·laboració de diferents entitats culturals i l’Ajuntament de la vila, realitzarà una sèrie d’activitats per potenciar la Festa, la participació i la cohesió entre la ciutadania.

La plantada de gegants serà a les 17.30 hores a la plaça Joan Bayà i la cercavila començarà a les 18.30 hores. Des d’allà la comitiva es desplaçarà pel nucli urbà, acompanyats de vuit colles més (Igualada– Bisbalet, Manresa - El Xup, Ponts, Sant Feliu de Guíxols, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç dels Horts, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt), dels Grallers de Vacarisses i del grup de grallers Ministrils del Sabre, grup convidat per commemorar el 20è aniversari dels Grallers de Vacarisses. A quarts de nou tocarà sopar i continuar amb la gresca, que continuarà sent amenitzada pel grup Ministrils del Sabre.

Des de ja fa sis edicions la cosa no acaba aquí, com ja recull la tradició oral, el noble feudal del castell de Vacarisses comparteix una gran vaca amb tota la població per pal·liar la fam que castigava les nostres terres. Darrere la Baixada i la Cuita de la Vaca hi ha quelcom més que la gresca i la ballaruca. S'hi recull la voluntat d'implicar els vilatans, de posar en peus tot el municipi, de fer partícips la resta d'entitats que hi ha a la vila; tot plegat cercant arrels culturals i de lleure que ens facin més vacarissencs.

Passeig de torxes pel municipi Foto: Josep Palou

Al voltant de les 23 hores del dissabte, dia 18 de maig, serà el torn dels Diables de Vacarisses els Vacatukada i els Timbalers de Can Serra, que des de la Plaça Joan Bayà convocaran tot el poble per fer el seguici de la vaca, acompanyant la colla Gegantera fins als peus del Castell d’en Virrei Amant. Des d’aquí una corrua de nens i nenes de sisè de primària de l'escola Font de l'Orpina i de l'escola Pau Casals portaran les torxes enceses pels carrers del nucli urbà. La música d'inici va a càrrec del Cor de Vacarisses.

Les torxes permetran encendre la foguera i l’Esbart de Vacarisses obrirà la nit amb el Ball de l’Ós, seguit d’una actuació conjunta de Vacatukada i Timbalers de Can Serra. Després de dotze hores de cocció es tallarà la carn i a quarts de tres... tots a taula! Els tiquets per poder menjar vaca i/o botifarra es poden trobar a Cal Perdet o bé a la paradeta de venda dels geganters. Els preus es mantenen com l'any passat: 10€ vaca i 5€ botifarra. Cal portar els plats, els coberts i els vasos. La beguda es pot adquirir en el servei de bar.