La terrassenca Anna Santamaria rep la Creu de Sant Jordi 2013

La Torre
30 d'abril del 2013
Anna Santamaria ha estat una ferma defensora de l'escola en català
Anna Santamaria ha estat una ferma defensora de l'escola en català | Institut Les Aymerigues
Anna Santamaria ha estat una ferma defensora de l'escola en català Foto: Institut Les Aymerigues

La Generalitat ha fet públics els noms de les 25 persones i 15 entitats a les quals ha atorgat la Creu de Sant Jordi 2013. Aquest reconeixement premia els serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. En aquesta llista figura una terrassenca, la professora de català i promotora cultural Anna Santamaria, a la qual la Generalitat li reconeix la tasca de redreçament de la llengua i la cultura catalanes.

Darrera alumna viva de Pompeu Fabra, es va vincular a Òmnium Cultural i a la seva campanya 'Català a l'escola' a partir del 1970. La Generalitat considera que des d'aquesta i des d'altres iniciativa ha dut a terme "una valuosa tasca d'ensenyament de la llengua i d'extensió de la catalanitat". sempre ha participat en totes les activitats que li indica el seu caràcter inquiet i dinàmic".

El 2000 va rebre la Medalla d'Honor de la Ciutat i és mare de l'exregidor socialista Antoni Prunés. La seva filosofia de vida la va resumir en una frase: "Quan considero que haig de fer una cosa, per petita i insignificant que sigui, m'hi aboco i intento posar-hi els cinc sentits".

Entre la resta de premiats, cal destacar l'escriptor i pintor Narcís Comadira, l'economista Andreu Gispert, l'escriptor i expert en comunicació audiovisual Romà Gobern o l'empresari i promotor cultural Raimon Carrasco.

Entre les entitats que han rebut la condecoració, destaquen l'Agrupació Excursionista de Catalunya, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, el Cor Vivaldi o el Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona.