Ferida oberta entre govern i oposició d'Ullastrell

El redactat inicial que ha de marcar les possibilitats de creixement i la delimitació urbanística del poble provoca noves friccions entre ERC i CiU

Lluïsa Tarrida
06 de maig del 2013
Dimecres va tenir lloc un ple extraordinari
Dimecres va tenir lloc un ple extraordinari | Lluïsa Tarrida


Els estira-i-arronsa entre el govern d'Ullastrell i l'oposició no s'afluixen. Després de les polèmiques generades per la planta de tractament de residus, l'aprovació dels pressupostos o per l'arquitecte municipal, ara arriba del torn al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

A inicis de 2007, l'aleshores equip de govern  dirigit pels convergents va encarregar la redacció del document. ERC i PSC ja no van estar d'acord amb l'elecció i des d'aleshores s'arrossega un Pla que tot just el passat 20 de març va quedar aprovat de forma inicial i que actualment es troba en període d'al·legacions. "El temps ens ha donat la raó" afirma el regidor Jaume Puig sobre l'opinió que els mereixia l'equip redactor i el resultat obtingut.
Han estat sis anys en què el projecte ha quedat obert sobre la taula.

El document contempla, a grans trets, les possibilitats de creixement i la tipologia d'edificacions que es poden fer en cada indret del municipi. El problema rau, segons l'equip de govern que "no fa un estudi en detall de cada barri i casuística, tal com nosaltres hauríem volgut".

En l'últim redactat aprovat s'han eliminat bosses de creixement previstes en el document inicial i s'ha ordenat les activitats a poder desenvolupar en l'entorn rústic del poble, permetent aquelles activitats que no siguin agressives pel medi ambient i per la idiosincràsia de la vila, com per exemple, les de caire lúdic.

El 2007 es va
iniciar el procés
de redacció del
Pla d'Ordenació

L'equip de govern ha organitzat al llargs dels vint mesos de mandat fins a quatre actes públics on s'incloïen les informacions bàsiques sobre el POUM, i remarquen que fins i tot l'últim que es va realitzar, el passat 13 de març, va ser un monogràfic sobre el Pla d'Ordenació. Puig afirma que també s'ha transmès informació "via la revista municipal, on ha sortit esmentat en 3 dels 9 números" editats fins al moment. La defensa sobre les informacions transmeses als vilatans ve a tomb perquè des de l'oposició s'ha criticat que "la voluntat de diàleg i col·laboració de l'equip de govern en les modificacions aportades envers els grups de l'oposició ha estat nul".

Vells retrets
CiU considera que "un document que ha de servir a futures generacions per delimitar el creixement i caracteritzar el futur del nostre poble ha de tenir en compte tots els punts de vista possibles" i afegeixen "com a representants d'un gran nombre de vilatans, volem formar part de la seva redacció. Aquesta manera de fer xoca frontalment amb la suposada participació i transparència promesa per part dels que ara formen govern". Els nacionalistes continuen mantenint la seva posició i la defensa de l'abstenció en l'aprovació inicial del POUM. Es refermen queixant-se de "la no participació i manca de comissions de treball conjunt, entre Govern i oposició, i el poc temps per endinsar-nos en l'expedient".

El govern però diu que "s'ha treballat el POUM en les comissions d'urbanisme, en una comissió creada de forma expressa sobre el POUM i formada per veïns". No obstant, Puig resumeix tota aquesta polèmica: "entenem les crítiques, ja que el model de poble que ells defensen està a les antípodes del defensat pels membres del govern" i retreu a l'anterior govern la "defensa de la Planta de Tractament de Terres Contaminades o la construcció de 137 habitatges al nucli urbà". Puig no es mossega la llengua quan diu que "caldria recordar la passivitat amb la que l'anterior executiu actuava respecte algunes agressions
flagrants contra la normativa urbanística".

Vells cavalls de
batalla com les antenes
o la Planta entren
en col·lisió

I el cert és que les discrepàncies de l'oposició no només són una qüestió formal sinó que també posen en dubte part del contingut que contempla el Pla, "no veiem clares algunes actuacions de millora urbana, com la creació de noves zones verdes privades en edificis consolidats en els casc urbà, principalment en el carrer Serra, fet que impossibilitarà als veïns realitzar modificacions, construcció d'entrades i sortides de pàrquing, etc". També critiquen que s'estableixen "les zones escollides per a la instal·lació d'estacions de telefonia mòbil. S'ha consultat als veïns d'aquestes zones? S'ha tingut en compte la seva opinió?" i sentencien "com sempre, primer faig i després pregunto".

L'equip de govern confessa, al seu pesar, que "el document és possiblement coix a causa de la poca entesa amb un equip redactor" que ells no van escollir, però tot i així, amb les aportacions actuals i les que s'afegiran, "es podrà configurar un Ullastrell més respectuós amb el medi ambient i el seu entorn, amb un desenvolupament i creixement sostenible i més obert a les persones".