'Un dia sencer de blat'

Redacció
29 d'abril del 2013
La periodista i escriptora sabadellenca Anna Cabeza
La periodista i escriptora sabadellenca Anna Cabeza
La periodista i escriptora sabadellenca Anna Cabeza

Segurament en el lloc més idoni, a prop de Martinet, he llegit el llibre 'Un dia sencer de blat', de l'escriptora vallesana Anna Cabeza, una obra que conté pàgines d'una enorme bellesa literària, capaces de transmetre una grandesa humana immensa. Tots els personatges estan dotats d'una delicada amargor i una grisa tendresa, que els fan commovedors.

L'escriptora s'inspira en l'artista sabadellenc Ramon Noè per donar forma al protagonista, Ramon Arcàs. La novel·la està basada en un episodi viscut pel pintor Noè, mentre col·laborava, el 1948, amb l'etnògraf Ramon Violant i Simorra, visitant localitats dels Pirineus i realitzant els dibuixos que havien d'il·lustrar l'obra 'Art popular decoratiu de Catalunya'.

L'adolescent Noè, Ramon Arcàs a la novel·la, m'ha recordat l'inefable zangolotino que tan bé retratà Fernando Fernán Gómez a 'Viaje a ninguna parte', i la resta de personatges, així com l'ambient, m'han evocat la força i el dramatisme del metafòric film 'Furtivos', de José Luis Borau. L'escriptora usa un referent contextual concret: la postguerra espanyola, però té l'habilitat d'extrapolar-lo, ja que, tot allò que passa a 'Un dia sencer de blat' pot succeir a qualsevol lloc i en qualsevol temps.

La mort reclama pell, cita Anna Cabeza a l'inici d'un dels seus capítols, i la literatura carn, tendrums, nervis i ossada, elements que l'escriptora aboca amb escreix a la novel·la. El llibre m'ha resultat sublim i per això en recomano la lectura