Parc Central Segle XXI: la mort d'un projecte

Redacció
29 d'abril del 2013
El Guille Park, buit
El Guille Park, buit | C.B.
El Guille Park, un dels nombrosos locals buits del complex Foto: C.B.

El maig del 2004 es va inaugurar el complex Parc Central Segle XXI a la cruïlla entre les carreteres de Rubí i de Montcada. L'eix sobre el qual girava la viabilitat era un multicinema amb nou sales de projecció i una capacitat de 2.100 espectadors. L'oferta es completava amb una zona comercial, d'oci i restauració. En els moments de bonança econòmica va funcionar relativament bé, però de mica en mica la idea d'aconseguir un nou centre urbà va fracassar.

El Parc ja va estrenar-se amb certa oposició per les dues grans torres que s'aixecaven en un barri de cases baixes. I amb el problema afegit d'haver de portar la ciutadania cap allà i les dificultats per trobar-hi aparcament en superfície. Només va faltar l'any passat el tancament, teòricament temporal, de les sales de cinema per la disminució de la recaptació. L'alternativa urbana al Parc Vallès s'estroncava.

El projecte va tirar endavant amb moltes mancances inicials i de ben segur que ha patit, de retruc, el poc moviment que hi ha a la plaça Nova. El plantejament inicial era generar un eix plaça Vella- plaça Nova-carretera de Montcada/Parc del Segle XXI. En fallar la primera cama, la resta no s'ha pogut mantenir dreta.

Els fluxos humans no han estat els esperats i ara el gran complex de serveis, oci i cultura té un patiment accentuat per la crisi. Es pot parlar d'una tríada de projectes no reeixits si s'hi afegeix la Rambla, tot i que per Sant Jordi es va respirar i va semblar que hi ha un bri d'esperança per recuperar-la. El pes de la plaça Vella i el seu entorn més immediat és fonamental per a Terrassa, però segurament això fa que altres indrets no tinguin la capacitat de sobreviure