Canyameres recupera el fum de les xemeneies de 1936

A.P.
23 d'abril del 2013
Canyameres va rebre la Medalla d'Honor de Terrassa
Canyameres va rebre la Medalla d'Honor de Terrassa | Lluïsa Tarrida


Editat per la Fundació Torre del Palau, el llibre "I les xemeneies continuaren fumejant. Col·lectivitzacions i control obrer a Terrassa (1936-1939)", Jaume Canyameres reviu l'activitat industrial de la Terrassa de la Guerra Civil. No s'hi troben grans xifres macroeconòmiques ni inintel·ligibles índexs de producció.

"Són vivències. Per la meva feina, vaig tenir contacte i vaig créixer amb l'esperit d'aquella ciutat", explica Canyameres. "Quan el 18 de juliol va esclatar la Guerra Civil, hi va haver una setmana d'atur. Però després, tothom va tornar a la feina. Hi havia una actitud de responsabilitat i solidaritat, en general. És clar que hi havia elements radicals, com Pedro Alcocer, i que hi va haver empresaris que van marxar i altres van ser assassinats. Alguns treballadors van anar-los a buscar a casa per poder obrir la fàbrica". A través dels materials que aporta Canyameres fa una aproximació a la història de la ciutat i als protagonistes que van lluitar per aquella utopia de les col·lectivitzacions."

Jaume Canyameres i Cortàzar (Terrassa, 1931) és un destacat economista i promotor cultural terrassenc. Va ser regidor de l'àrea d’Economia a l'Ajuntament de Terrassa i, del 1995 al 1999, de la d'Hisenda i Comunicació. La seva trajectòria va ser reconeguda l’any 2009 amb la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya, i el 2012 amb la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa, atorgada per l'Ajuntament de Terrassa. Fa uns dies va fer donació a l'Arxiu Històric de Terrassa de part del seu fons personal.