Història de les màquines de vapor

per A.P., 23 d'abril de 2013 a les 15:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Conxa Bayó i Soler i Santiago Riera i Tuèbols són dues de les persones que més coneixements tenen de les màquines de vapor. Abans, Terrassa n'estava plena. Ara, són ben poques les que es conserven. Al llibre "Les màquines de vapor a Catalunya" els dos autors terrassenc repassen la història d'aquests elements que van servir per desenvolupar la indústria catalana i deixen inventariades les que es conserven en l'actualitat, algunes de les quals al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

El treball està dividit en quatre parts, les dues primeres de les quals, redactades pel reconegut historiador de la tècnica Santiago Riera, són dedicades a la història de la màquina de vapor i a la seva incidència en la industrialització catalana. "És una història curiosa i assequible per a qualsevol lector", afirma Riera.


La tercera i la quarta part, realitzades per l'enginyera i especialista en temes de patrimoni industrial Conxa Bayó, presenten un singular i inèdit inventari de les màquines que encara avui dia es conserven a Catalunya. Segons Bayó, hi ha 41 a tot Catalunya, 37 de les quals de la demarcació de Barcelona, només un parell de Terrassa.

 

Participació