Els llibres de l'Atenes catalana

Albert Prieto
23 d'abril del 2013
Alguns dels llibres terrassencs, en la presentació organitzada per Òmnium
Alguns dels llibres terrassencs, en la presentació organitzada per Òmnium | Albert Prieto
Alguns dels llibres terrassencs, en la presentació organitzada per Òmnium Foto: Albert Prieto

La riquesa cultural i artística de Terrassa de fa un segle, quan el noucentisme i el modernisme van forjar un prestigi a la ciutat, van dur a Eugeni d'Ors a anomenar Terrassa "l'Atenes Catalana. Avui, ningú s'atreveix a comparar la realitat del tombant del segle passat amb l'actual, però és evident que, com a mínim, l'activitat literària és ben viva.

Fins a 36 llibres escrits en català per autors locals o vinculats directament amb la ciutat s'han publicat en el darrer any, des de l'última diada de Sant Jordi. La delegació local d'Òmnium Cultural va organitzar dijous al vespre la presentació de les obres, amb l'assistència de diversos autors.

"L'activitat literària a Terrassa és molt notable. Hi ha molta gent que vol explicar coses, i sap molt bé com fer-ho", diu Xavier Ordeix, president d'Òmnium Cultural Terrassa. Hi ha llibres de totes les temàtiques i per a totes les edats, des d'assajos filosòfics fins a novel·les, passant per estudis sobre la història local.

Durant el darrer any, amb motiu del 50è aniversari de l'aiguat del 25 de setembre del 1962, es van editar diversos llibres relacionats amb aquest episodi històric de la ciutat. Alguns d'aquests ja s'havien publicat per Sant Jordi del 2012, i van ser un èxit de vendes durant aquella Diada a Terrassa. Enguany, les vendes dels llibres locals sembla que estaran més repartides.

Entre les novetats del 2013, destaquen els diversos llibres que durant els últims mesos ha escrit el cantautor Miquel Pujadó, així com l'obra de Maria Helena Feliu Pi de la Serra, la filla secreta de Paulina Pi de la Serra. El proper 24 de maig es presentarà a la Biblioteca Central de Terrassa, a dos quarts de vuit, el seu llibre, que duu per títol Pecat original, en col·laboració amb La Torre i Òmnium Cultural.