Navegant en un món de paper

Les llibreries reivindiquen el paper de la cultura mentre esperen mantenir els ingressos de l'any passats; es preveu que la venda es reparteixi en molts títols diferents

Albert Prieto
23 d'abril del 2013
Les llibreries ja estan preparades per Sant Jordi.
Les llibreries ja estan preparades per Sant Jordi. | Toni Fages
Les llibreries ja estan preparades per Sant Jordi. Foto: Toni Fages

Combatre la crisi o passar-ho bé. Són dues maneres no excloents d'afrontar la propera Diada de Sant Jordi, en la qual llibreters i ciutadans sortiran un any més al carrer.
Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, la diada ha de servir per reivindicar "la importància de la cultura i del llibre com a elements de cohesió" i el paper de les llibreries com a "agents culturals".

De tots els gèneres i temes
Enguany, l'absència d'un best-seller que domini el mercat provocarà que les vendes es reparteixin en molts títols, de tot tipus de gèneres i de temes. La narrativa, l'assaig, la literatura infantil i juvenil seran, com sempre, dels més sol·licitats.
Entre els més venuts es preveu que hi hagi llibres de temàtica nacional, relacionats amb la història, la cultura i la realitat política catalana.

També podrien tenir moltes vendes els nombrosos llibres sobre l'actualitat política, alimentada amb casos que giren entorn la Corona o la corrupció. La crisi és un altre dels temes estrella per Sant Jordi. Els vint títols més venuts per la diada no acostumen a superar el 10% del total de les vendes.

Vendes mantingudes
El Gremi de Llibreters de Catalunya, qui coordina les estadístiques de Sant Jordi, espera igualar la facturació de l'any passat per compensar la davallada d'ingressos.
La crisi ha perjudicat les vendes del sector, tot i que el 4% d'IVA hiperreduït s'ha mantingut en els llibres en paper, al contrari que en altres àmbits culturals, on l'augment ha estat considerable. El llibre digital, per exemple, s'ha vist afectat per l'increment de l'IVA. La davallada dels ingressos de les llibreries es calcula al voltant del 5% en l'últim any.

Les vendes per Sant Jordi suposen de mitjana per a les llibreries al voltant del 10% del total dels ingressos d'un exercici. A Terrassa, moltes sortiran al carrer perquè remenin els seus llibres