ICV portarà la Renda Garantida al ple municipal de Terrassa

La Torre
19 d'abril del 2013
576_1366386627576_1341489556FOTO_ICV
576_1366386627576_1341489556FOTO_ICV | L. T.
El Grup Municipal d’ICV-EUiA presentarà al Ple municipal de la setmana que ve una resolució demanant el suport de l‘Ajuntament de Terrassa a la creació d’una Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya, tal i com contempla el vigent Estatut d’Autonomia, i el suport actiu a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsada al nostre país per diferents organitzacions socials i admesa a tràmit pel Parlament de Catalunya.
 
Des del grup municipal d’ICV-EUiA es valora que, davant la "greu situació d’emergència social derivada de la crisi que estem vivint, és important que la principal institució de la ciutat doni suport actiu a iniciatives socials que emplacen a les institucions, amb capacitat legislativa, a prendre decisions valentes que amb caràcter normatiu donin resposta a les necessitats més vitals de les persones". En el seu moment també es va promoure el suport de l’Ajuntament de Terrassa a la ILP a favor de la dació en pagament, el lloguer social i l’aturada dels desnonaments que malauradament, tot i l’ampli suport ciutadà que ha obtingut, segons els ecosocialistes "ha estat menyspreada i desoïda pel govern del PP i la seva majoria parlamentària".
 
El grup municipal d’ICV-EUiA vol que l’Ajuntament doni suport a la difusió d’aquesta ILP i faciliti a les organitzacions socials promotores la recollida de signatures a la ciutat. Calen 50.000 signatures a tot Catalunya per tal de que es pugui debatre la proposta legislativa al Parlament.

Recursos municipals
Per ICV-EUiA la situació "d’emergència social" que viu Catalunya, "amb una de cada cinc persones vivint amb rendes inferiors al llindar de la pobresa, 232.000 llars sense cap ingrés, un centenar de desnonaments diaris i una taxa de pobresa infantil que arriba al 28% requereix prioritzar l’atenció social a les persones per evitar l’exclusió i la fractura social". Els ecosocialistes afirmen que "vers la continua retallada en els programes de garantia de rendes, tant autonòmics com estatals i d’altres programes que també complementaven la renda de les famílies necessitades i la tensió que provoca en els serveis socials municipals, tot i l’increment dels recursos municipals abocats, cal una actuació decidida que minimitzi els efectes de la  crisi en la població més desafavorida econòmicament per evitar la marginació social i mantenir la cohesió social que caracteritza a les societats europees basada en l'estat del benestar".

Per això consideren que la Renda Garantida de Ciutadania pot ser "un bon recurs" per satisfer les necessitats bàsiques de supervivència de moltes persones i famílies fins que es torni a "reactivar la creació d’ocupació". ICV manifesta que la principal actuació per combatre l’atur és la "creació d’ocupació i aquesta està relacionada amb la reactivació de l’activitat econòmica, que segueix sota mínims, atesa la inutilitat de les polítiques dels governs", però fins que no es creï ocupació "cal reclamar polítiques concretes que evitin l’exclusió social, redistribuint millor la riquesa existent".

A Terrassa, la crisi té una "forta afectació" amb més de 24.000 persones aturades de les quals aproximadament la meitat no estarien cobrant cap mena de prestació. Davant aquesta situació ICV-EUiA creu que és necessari que les institucions "més properes a la ciutadania, com són els Ajuntaments, acompanyin les iniciatives socials que emplacen a legislar en favor de les persones més afectades per la crisi".