Ampliar la mesquita de Terrassa

Carles Ferrer Munill
15 d'abril del 2013
La mesquita del carrer Pearson
La mesquita del carrer Pearson | C.B.
La mesquita del carrer Pearson Foto: C.B.

L’Associació de Musulmans de Terrassa pretén ampliar la Mesquita Badr, ubicada al carrer Dr. Pearson, 149, a la Plaça Catalunya de Terrassa. Actualment, aquesta mesquita compta amb 1.150 m2 i es vol ampliar fins a 1.600m2.

Deixant de banda sensibilitats ètiques, morals i possibles sentiments xenòfobs, ens hem d'atendre a la legalitat vigent d'una manera objectiva i exigir, que es compleixi la normativa vigent.

Actualment, aquesta mesquita que pot acollir més de 1000 persones, incompleix les condicions de seguretat en cas d'incendi relatives a la propagació interior, a la propagació exterior, a les mesures d'evacuació d'ocupants, a les instal·lacions contra incendis, a la intervenció dels bombers i a la resistència al foc de l'estructura.

Hi ha dos informes del cos de bombers que conclouen que aquesta mesquita no compleix amb els requisits legals. D'altra banda, no hi ha constància que s'hagin esmenat aquests incompliments. Tot i no conèixer les instal·lacions, és evident que s'incompleixen diverses normatives:

- L'aforament hauria de ser d'una persona per metre quadrat útil dels espais dedicats a la celebració del culte, tal com especifiquen el Decret 94/2010, de desplegament de la Llei 16/2009 dels centres de culte, el Codi Tècnic de l'Edificació en el Document bàsic de seguretat en cas d'incendi i la Norma Bàsica de l'Edificació CPI 96 (actualment derogada, però vigent durant la construcció de la mesquita). L'aforament real supera cada dia en centenars de persones el nombre previst, sobretot els divendres i els dies festius rellevants de la religió musulmana.

- Els elements tèxtils (catifes, cortines, moqueta...), tal com estableix la normativa citada, haurien de ser difícilment inflamables. Molts d'aquests elements no compleixen aquesta especificitat.

- L'Ordenança municipal reguladora de la circulació de persones i vehicles en les vies urbanes estableix la prohibició d'estacionament en doble fila i l'aglomeració de persones a la sortida de locals de pública concurrència.

A la sortida i accés del local, al carrer i a la plaça, s'incompleix severament aquesta ordenança, ja que s'hi acumulen multitud de persones i força cotxes aparcats en doble fila. La policia municipal no ho sanciona, tot i que aquest fet ocasiona molèsties als veïns i obstaculitza el pas per a una possible intervenció de persones i serveis d'emergència, en cas que fos necessari. 

Veient els incompliments que actualment s'hi donen, -i sense entrar en tot el tema que ha envoltat aquesta mesquita en relació amb la vulneració del principi d'igualtat de les dones, la seva discriminació per raó de gènere i el menyspreu a la seva integritat física- i la permissivitat que mostra l'Administració (sobretot de l'Ajuntament de Terrassa) per fer complir la legislació vigent, pensem que una ampliació d'aquest centre agreujarà encara més les deficiències mencionades, per la qual cosa ens oposem a aquesta ampliació i demanen que s'apliqui la normativa vigent davant l'ús d'una instal·lació deficient.