Dos matadeperencs volen fer cim al Muztagh xinès

Ricard Garcia i Èric Riba es proposen coronar una muntanya de més de 7.500 metres d'alçada; tot l'entrenament dels esportistes es basa en l'esquí i les tècniques de muntanya

Joan Manel Oller
29 d'abril del 2013
 Ricard i l'Eric amb l'Alcaldesssa Mireia Solsona i el Regidor d'Esports Quico Sala
Ricard i l'Eric amb l'Alcaldesssa Mireia Solsona i el Regidor d'Esports Quico Sala | Matadepera.cat
Ricard i l'Eric amb l'Alcaldesssa Mireia Solsona i el Regidor d'Esports Quico Sala Foto: Matadepera.cat

Ricard Garcia i Èric Riba són agosarats i s'han proposat una fita: coronar aquest mes d'agost de 2013 el Muztagh Ata, una de les muntanyes més impressionants de la Xina, amb 7.546 metres d'altitud. És el nou repte d'aquests dos joves de Matadepera, de 22 i 24 anys, després d'assolir fa un parell d'anys el cim de l'Aconcagua (6.960 metres, Argentina) i abans de fer el salt cap als 8.000.

Tot l'entrenament està basat especialment en l'esquí de muntanya i el perfeccionament en tècniques de muntanya, per tal de poder anar preparats tant físicament com tècnicament al repte que es plantegen. Aquest hivern duen a terme moltes activitats tant als Pirineus com als Alps per tal de poder afrontar el repte amb garanties d'èxit.

El físic i la tècnica no són garantia de cim, l'alçada tot i aclimatar-s'hi acaba fent estralls en el desenvolupament diari de l'expedició; l'aclimatació, tot i poder-la millorar, arriba a un punt genètic que marca un límit. Fins ara la seva referència és el cim de l'Aconcagua, de 6.962 metres, i en aquest cas es parla de 7.546 metres i neu.

Regió de Xinjiang
El Muztagata és un cim de 7.546 metres situat a l'extrem sud-oest de la serralada del KunLun, a la Regió Autònoma del Xinjiang, República Popular Xina. A causa de la seva orografia és de fàcil ascensió amb esquís de muntanya i alhora gaudeix d'una climatologia força acceptable, ja que es troba protegit del monsó pel Karakorum al sud i al sud-est per l'Himàlaia. Els vents humits procedents de l'oest i sud-oest queden retinguts en les altures veïnes del Pamir i de l'Hindukush.

Fins ara l'experiència ha demostrat que es tracta d'una muntanya amb pocs perills objectius, cosa que, junt amb tots els altres avantatges que ofereix, l'han convertit en cobejat objectiu d'esquiadors de muntanya d'arreu del món.

Assolir-lo, però, comporta una despesa econòmica important. Per això, Garcia i Riba han posat en marxa una campanya per aconseguir patrocinadors que puguin finançar l’expedició, ja sigui amb micromecenatge (aportant entre 50 i 300 euros) o amb patrocinadors principals (més de 300). En total, calculen que en necessiten uns 6.600, per a 26 dies, 16 dels quals a la pròpia muntanya –entre vols, documentació, material, allotjament i manutenció.

El viatge serà via Moscou o Istambul fins a Bishkek (Kyrgyzstan), i en dos dies creuant el coll del Torugart a 3.752 metres arribaran a la frontera. Ja en territori xinès es recorren les altes planes on pasturen els iacs i on es veuen els grups nòmades kirguisos; en pocs quilòmetres, el terreny canvia i cal endinsar-se en les àrides terres limítrofes amb el desert de Taklamaklan, d'on sobresurt l'objectiu i el veí Kongur Shan (7.719 metres).