De la Generalitat a la Rambla

El carilló del mNACTEC va arribar a Terrassa fa 20 anys, des del Pati dels Tarongers de Barcelona; es va construir el 1927 a Alemanya i avui encara marca quarts i hores i se n'escolten les melodies

Joan Manel Oller
24 d'abril del 2013
Carilló del mNACTEC
Carilló del mNACTEC | Toni Fages
Carilló del mNACTEC Foto: Toni Fages

El carilló del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de Terrassa es va construir a Alemanya el 1927 per part de B. Vortmann Turmhren Fabrik Recklinghausen I.W. i Mabilon & CO, Trier-Saarburg.

La peça va ser instal·lada el mateix any i va estar en funcionament fins al 1976 a la Torre del Rellotge del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. El carilló, situat en una cantonada -la sud- del que avui és l'entrada principal al Vapor Aymerich, Amat i Jover, consta de 13 campanes de bronze afinades en escala cromàtica i amb un pes total de 1.367 kg. Aquesta gran joia es va desmuntar més tard, l'any 1993, per ser traslladada al mNACTEC -a la rambla d'Ègara de Terrassa- que es va fer dipositari de l'objecte.

Però no sempre els terrassencs i els turistes han pogut escoltar el seu so tan especial. Posteriorment, es va valorar la possibilitat de restaurar-lo i incorporar-lo al nou accés al recinte, amb la intenció que es convertís en un element emblemàtic de la ciutat de Terrassa, una fita que avui pot donar-se per assolida. Els treballs de restauració i afinació de les campanes, els va realitzar l'empresa Petit & Fritzen (Fonderie Royale de Cloches). El rellotge va ser restaurat per l'empresa De Mesura Temporis del Bruc.

L'assessorament del muntatge,  el van dur a terme Dolors Coll i Anna Maria Reverté, carillonistes del Palau de la Generalitat de Catalunya. El carilló és un instrument de música compost per campanes de bronze convenientment afinades i percutides mitjançant un teclat característic. La tradició dels carillons procedeix dels països del nord d'Europa, encara que es creu que el seu origen, com el de molts instruments de so, està fixat a Orient.

Petits concerts
Actualment, el museu en fa petits concerts en dies destacats, com per la Diada de Sant Jordi, la Festa Major, la Diada Nacional de Catalunya o el Dia Internacional dels Museus, entre d'altres. Tothom pot veure com es toca aquest peculiar instrument de gran valor històric i patrimonial, observar els seus mecanismes i escoltar el so de les seves campanes. Actualment, el rellotge del carilló marca quarts i hores i quatre vegades al dia s'escolten diverses melodies.

Ja fa gairebé tretze anys que és al mateix lloc -des de la Festa Major de Terrassa de l'any 2000-, i, a part de la música, és una escultura més de la ciutat