Reconeixement internacional al pa de pagès català

Redacció
08 d'abril del 2013
576_1365419526PA-crop
576_1365419526PA-crop | Nació Digital
Foto: Nació Digital

El passat dimecres, el butlletí oficial de la Comissió Europea va publicar la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català al registre europeu d'IGP i DOP. Aquest és l'últim tràmit necessari en el reconeixement oficial d'una Indicació Geogràfica Protegida. En aquest cas, és la culminació d'un procés que es va iniciar el 2009, quan la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers va sol·licitar formalment al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural la creació d'aquesta IGP.

Els flequers artesans catalans van demanar aquesta IGP perquè volien "preservar les característiques artesanes del pa més tradicional de Catalunya, atès que cada cop més trobem al mercat pans rodons que s'anomenen de pagès, quan en realitat són pans industrials que res tenen a veure amb l'autèntic pa de pagès que es fa a Catalunya".

El Plec de Condicions de la IGP defineix el Pa de Pagès Català com un pa "tradicional, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran, on al menys, el format es realitza de forma manual. Tot el procés es realitza seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària".

Les fleques integrades a la IGP estan sotmeses a una sèrie de controls, realitzats per una entitat acreditada per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que garanteixen que compleixen amb els requisits d'elaboració i venda.

Les fleques que elaboren i venen el Pa de Pagès Català de la IGP disposen d'un rètol oficial que permet la seva identificació.

El Pa de Pagès Català es presenta al públic en peça sencera i sense tallar. El pa s'ha d’embolcallar individualment en el moment de la venda al consumidor i, segons el reglament, es dóna en una bossa oficial de la IGP amb l'etiqueta numerada del seu Consell Regulador. Si no és així, el pa no és pa de pagès català emparat en la IGP.

La IGP té en aquests moments més de 170 fleques artesanes elaboradores del
Pa de Pagès Català, les quals tenen un total de 525 punts de venda propis que
cobreixen tot el territori català.