La Fiscalia demana 34 anys de presó pel 'monstre' de Vacarisses

Comença el judici a l'Audiència Provincial contra Asensio O. acusat de matar la seva dona, cremar-la i llançar-la al riu Ripoll

Lluïsa Tarrida
05 d'abril del 2013
El Palau de Justícia de Barcelona acollirà el judici
El Palau de Justícia de Barcelona acollirà el judici
El Palau de Justícia de Barcelona acollirà el judici

Aquest dilluns s'ha iniciat el procés judicial contra Asensio Oruña, de 51 anys, conegut com 'el monstre de Vacarisses', acusat d'haver matat la seva dona l'any 2005. La Fiscalia demana per l'imputat fins a 34 anys de presó per delictes de violència, assassinat, lesions i falsedat en document mercantil. El judici tindrà lloc a l'Audiència Provincial de Barcelona i serà amb jurat popular. La Fiscalia demana que el processat indemnitzi amb 300.000 euros als pares de la víctima i amb 90.000 euros a la seva germana, a més de retornar-los els 5.000 euros que li pertanyien del reintegrament obtingut fraudulentament.

Els fets es remunten ara fa vuit anys, quan el pare d'Ana María R. va denunciar a la comissaria de Terrassa del Cos Nacional de Policia que no sabia res de la seva filla, amb domicili a Vacarisses, des de feia dos mesos. Aleshores, el pare ja va manifestar que el seu gendre era una persona molt violenta i que existien antecedents d'agressions anteriors. Les investigacions realitzades pel Grup d'Homicidis de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Jefatura Superior de Policía de Catalunya, amb la col·laboració de les comissaries de Sabadell i Terrassa, sempre van tenir present la hipòtesi que la desaparició havia estat forçada.

Com a resultat de les nombroses i diferents diligències policies dutes a terme pels investigadors, es va poder determinar que el domicili de Vacarisses era ocupat amb molta freqüència per diverses persones, entre les quals el germà del marit, un amic i dues prostitutes. Les informacions obtingudes en les entrades i registres practicats així com les proves pericials realitzades apuntaven al marit de la víctima com a pressumpte autor material de la desaparició i posterior mort de la dona, amb la necessària complicitat de quatre persones més.

En un dels registres domiciliaris es va trobar documentació personal de la desapareguda; així com també a casa seva van apareixer dos casquets de bala percutits mentre que en una batuda per Vacarisses van trobar una manta amb restes de sang, amb la qual es va poder establir un perfil genètic que va acabar establint parentiu amb els pares de la víctima. Uns anys més tard, les declaracions dels testimonis dels fets van permetre atribuir l'autoria del crim a Asensio Oruña.


Brutal agressió en una zona boscosa
Les detencions dels pressumptes responsables dels fets van acabar tenint lloc el novembre de 2010 i es van fer a Sabadell i a Oriola. Amb les detencions es van confirmar els continuats i violents maltractaments de tota mena que el marit va inflingir, no només a l'esposa, sinó també a les dues prostitutes amb les que es relacionava. Per declaracions dels mateixos implicats, la Policia va poder conèixer que el marit de la dona va introduir-la de forma violenta i contra la seva voluntat a la part de darrere del cotxe, mentre que al seient davanter, lligada amb cinta adhesiva, hi havia una de les prostitutes. En una zona boscosa ben aïllada, Oruña va treure la seva esposa del cotxe li va clavar una pallissa brutal. Després la va ficar al maleter del vehicle i la va traslladar de nou al domicili conjugal, on el marit li va injectar una substància que li va provocar la mort.

Viatge a Santander
Al cap d'un parell de dies, el marit va embolcallar el cos amb una manta, obligant els seus còmplices que l'acompanyessin a Santander amb la finalitat de desfer-se del cos. Prèviament, i gràcies a la falsificació de la signatura de la desapareguda, el marit va retirar tots els diners que va poder dels comptes bancaris comuns. Un cop a Cantàbria, el marit va canviar d'opinió i van traslladar el cadàver novament a Vacarisses. Va ser aleshores que el cos va ser cremat durant un parell de dies per dos còmplices i convertit en cendres, les quals van ser llançades al riu Ripoll, al seu pas per Sabadell.

L'Autoritat Judicial va decretar presó provisional pel marit de la dona despareguda i diverses mesures cautelars per als seus quatre còmplices. Ara, tres anys després de la seva detenció i vuit anys després de la mort d'Ana María R. arriba el judici per assassinat. De moment, el primer pas és que aquest dilluns, Fiscalia, acusació particular i defensa escolliran els membres del jurat.