Equip de govern i oposició de Vacarisses, d'esquena

En el darrer ple la tensió entre CiU, ERC i el PSC amb l'executiu es va fer ben palesa

Lluïsa Tarrida
24 d'abril del 2013
Els partits polítics van debatre mocions de caire nacional
Els partits polítics van debatre mocions de caire nacional | Lluïsa Tarrida

En el passat ple municipal es va tornar a fer evident que els partits de l'oposició –excepte el PP– i l'equip de govern, format per UIxV i VxV, no acaben de trobar-se còmodes els uns amb els altres. Ni ERC, ni CiU, ni el PSC van respondre de forma positiva a l'aprovació del pressupost de cara al 2013. Els motius esgrimits per tots ells és que l'executiu vacarissenc no havia contestat cap de les propostes que ells havien presentat i que en alguns casos, com en el dels socialistes, "ni tan sols se'ns ha convocat a una reunió per negociar-los".

La falta de sintonia o de poca entesa entre els representants al Consistori també va ser ben palesa a l'hora de debatre sobre les mocions presentades. Des del Partit dels Socialistes van entrar dues mocions al plenari, mentre que ERC i CiU en van entrar una. Cap de les tres va tirar endavant a causa dels vots negatius dels dos partits al govern.

El PSC va presentar dues propostes de caràcter social. La primera pretenia que l'equip de govern fes una "dotació econòmica en el pressupost de 2013 per donar cobertura a la gratuïtat del transport públic interurbà (autobús) per a les persones empadronades al municipi i que es trobin en situació d'atur".

Cap moció aprovada
La moció, amb el suport de la resta de partits de l'oposició, va ser desestimada per l'executiu vacarissenc  perquè "el Consistori no pot aplicar una bonificació sense parlar abans amb TGO" però sobretot perquè "abans de tirar endavant aquesta moció caldria especificar quins criteris es farien servir per aplicar aquesta subvenció", ja que "no podem donar diners a tothom, cal fixar barems i estudiar-ho més acuradament".

El govern va recordar que l'Ajuntament ja bonifica en un 20 per cent la T-10 de dues zones a jubilats, joves i aturats, fet que "provoca un dèficit de 10 mil euros a les arques locals". Els socialistes, davant la promesa que s'estudiaria, van decidir retirar "temporalment" la seva moció malgrat deixar palès el seu descontentament per la incomprensió d'UIxV i VxV.

Encara menys sort va tenir la moció socialista sobre la publicació del patrimoni dels regidors de la corporació. El PSC pretenia que es fessin "públics a través de la revista municipal El Terme els béns i patrimonis dels regidors a cada inici i final de la legislatura". Sí que van estar d'acord que cal "la màxima transparència" però mentre el regidor Josep Maria Gibert va defensar que abans d'aprovar la moció es creés una comissió per definir de forma més específica què s'havia de declarar i què no, els socialistes es van enrocar i van dir que primer s'havia d'aprovar la moció com a mostra de bona voluntat i després s'apuntarien a la comissió.

Republicans i convergents sabien que tenien poques opcions que el govern els aprovés la moció basada en la crida de l'AMI que els municipis "ingressessin els impostos dels seus treballadors i l'IVA a l'Agència Tributària catalana" o que "es declari el municipi Territori de Catalunya Lliure i Sobirà". Tot i que en el ple anterior l'equip de govern va fer un gest i va aprovar la Declaració de Sobirania, aquesta vegada, d'entrada, ja van deixar clar que "a partir d'ara, aquest equip de govern votarà en contra de qualsevol moció de caràcter sobiranista, perquè el nostre objectiu es focalitza en la realització del referèndum, res més".

La tensió entre els partits de l'oposició i el govern va anar in crescendo fins als precs i preguntes, on la intervenció del regidor convergent avançant que pensa demanar formalment la dimissió de la regidora de Serveis Socials va sobresaltar més d'un i va tancar un ple en què l'harmonia només va regnar en els minuts inicials, en què es va aprovar la moció presentada per la PAH.