Un subsaharià amb barretina per avergonyir els morosos

El Cobrador Català, una versió nostrada del cobrador del frac, obre una franquícia al Vallès Occidental; l'empresa intenta negociar i descarta tota classe de violència

Carles Batalla
10 d'abril del 2013
s
s
El subsaharià, vestit per negociar Foto: El Cobrador Català

"Nosaltres no trenquem cames, venim a negociar, a posar pau i a intentar que les dues parts arribin a un acord". Així defineix Marc Puigsesllosas la metodologia d'El Cobrador Català, una adaptació nostrada del tradicional cobrador del frac. I és que el tret diferencial també existeix a l'hora de cobrar.

L'empresa, nascuda a Vic el 2008 i amb una franquícia al Vallès Occidental, té per finalitat el cobrament d'impagats per via extrajudicial i sempre dins la legalitat. Va dirigida a empreses (actives o no) i a persones físiques. L'empresa treballa amb les fotocòpies dels documents que demostren l'existència del deute (factures, talons, pagarés...) i en comprova la veracitat. "A vegades el client no té raó i es negocia si es paga el deute o es retalla".

La primera gestió és contactar amb el morós de manera amistosa. En cas de no rebre una resposta favorable, El Cobrador Català visita el morós reiteradament fins que el deute sigui cobrat, i sense infringir la llei. No hi ha un prototipus únic de morós, sinó dos perfils ben diferenciats: el qui està arruïnat i el qui té barra. "N'hi ha que no poden pagar de veritat i els mafiosos que no paguen però es passegen amb un Mercedes i s'han fet una torre a no sé on".

Les excuses tampoc són gens originals. "Alguns diuen que no tenen cèntims, d'altres que se'ls ha mort un parent o que tenien un familiar ingressat. Tots tenim problemes i no per això deixem de pagar els deutes", remarca Puigsesllosas. Les visites van pujant de to i poden arribar a muntatges estrafolaris.

L'atrezzo, fonamental
El protagonista principal de l'espectacle és un subsaharià vestit adequadament (amb una barretina i l'espardenya de set vetes) i amb un rètol ben llampant que viatja en un cotxe tunejat per a l'ocasió juntament amb Puigsesllosas, que duu gavardina i ulleres negra. "Anem en pla Matrix", diu.

De l'atrezzo es passa a l'acció: el subsaharià utilitza un altaveu per difondre als quatre vents el nom del morós i el fa sentir incòmode. Com aquell home que feia d'amfitrió en un càmping de Platja d'Aro, on havia convidat els seus amics a una barbacoa.  O en una perruqueria de Girona que es negava a pagar 31.000 euros i va fer venir els Mossos "que ja riuen quan ens veuen". Eren a la via pública i el jutge va arxivar la denúncia immediatament. "El cas és fer-los passar vergonya perquè, amb l'aparença física del subsaharià, no amenacem gaire".

Humor contra els comentaris despectius de Jiménez Losantos
El Cobrador Català ha generat anècdotes, ha servit de referent i ha generat polèmiques. Federico Jiménez Losantos va fer broma amb la possibilitat que als carrers de Barcelona aparegués un negre amb barretina que intentés recuperar dèbits de morosos. Losantos va esmentar la frase atribuïda a algun esclau treballador negre cubà en què deia: "Qui fos blanc, encara que fos català". I es va preguntar si l'existència del cobrador negre amb barretina afavoriria "les relacions bilaterals entre Catalunya i els Estats Units", tenint en compte que a la Casa Blanca hi mana un negre com Obama. Puigsesllosas va fer imprimir samarretes amb el missatge: 'Losantos, més val ser negre i català que blanc i ignorant com tu'. Losantos "no va tenir valor de contestar".

El Cobrador Català va interrompre una cerimònia del Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror de Siges per demanar a Filmax que pagués els seus deutes. I la figura del subsaharià va ser recollida per Ramon Térmens a la pel·lícula 'Catalunya Über Alles'.