CiU envia a la UCI el Parc Audiovisual

Lluïsa Tarrida
05 d'abril del 2013
Josep Rull i Mariona Vigués, a la roda de premsa
Josep Rull i Mariona Vigués, a la roda de premsa | Lluïsa Tarrida
Josep Rull i Mariona Vigués, a la roda de premsa Foto: Lluïsa Tarrida

Hem de prioritzar els recursos que l'Ajuntament disposa i evitar inversions que no resultin imprescindibles", ha manifestat el president del grup municipal de CiU, Josep Rull. La reflexió anava dirigida a l'empresa Patrimoni Municipal de Terrassa SL, propietària del 80 per cent del Parc Audiovisual, ubicat a l'antic Hospital del Tòrax. Els nacionalistes fonamenten el seu discurs amb els números.

El 2006, l'empresa municipal va demanar un crèdit hipotecari de 27,8 milions euros, a tornar a 30 anys amb tres de carència. Un crèdit que s'allargarà doncs fins al 2036 i que suposa destinar cada any 1,29 milions d'euros amb quotes trimestrals de 257.400 euros més els corresponents interessos.

El problema rau, segons els convergents, que el govern va assegurar que seria Patrimoni qui s'autofinanceria a través dels diners que generés amb els lloguers de les empreses instal·lades i de l'ús dels platós, però a l'hora de la veritat, el 2012 l'Ajuntament va haver d'aportar 1 milió d'euros de la partida d'inversions a cobrir les pèrdues generades pel Parc.
I el pitjor, per CiU, és que aquest 2013, l'equip de govern ja va pressupostar-ne un milió més. "No pot ser que dels 6,5 milions de la partida municipal destinada a inversions, un milió d'euros s'enterri en un projecte que va costar molts diners i que no ha generat l'activitat econòmica esperada".

Un campus universitari?
I és que segons ha explicat la portaveu Mariona Vigués, al Parc "només hi ha instal·lades 16 empreses, les quals generen uns ingressos per llloguer de 512 mil euros quan l'any 2011 eren més de 900 mil euros". L'únic element rendible són els platós, tot i que pels nacionalistes es podrien traslladar a una altra zona de la ciutat, com ara La Cogullada.

A més, cal afegir que l'empresa gestora dels lloguers, també municipal, va facturar a Patrimoni 434 mil euros, i per tant el diferencial que representaria els beneficis néts només és de 76 mil euros. Les despeses de l'any 2011 de Patrimoni van ser 1,4 milions d'euros, l'any 2012 es va reduir a 482 mil euros. El motiu, segons CiU, la injecció de la partida municipal.

"Aquest govern està enrocat en un plantejament que any rere any es demostra que no és viable", ha dit Rull. Com alternativa, CiU proposa crear un grup de treball obert a aportacions externes per buscar sortides, "com podria ser un canvi radical, per exemple, creiem que una línia de treball interessant a analitzar i que generaria més activitat econòmica i moviment de persones seria dedicar-lo a l'àmbit universitari". De moment, consideren que ateses les circumstàncies actual de crisi, el milió d'euros que es destina al Parc Audiovisual "seria més productiu si anés al comerç, als polígons o a Foment".