Terrassa, seu internacional de la Formació Professional

Redacció
03 d'abril del 2013
576_1364978974XARXA-crop
576_1364978974XARXA-crop | Cambra de Cpmerç
Foto: Cambra de Cpmerç

La Cambra de Comerç de Terrassa ha obert la convocatòria a empreses interessades en acollir alumnes europeus de Formació Professional en pràctiques. Aquesta convocatòria forma part del servei de pràctiques internacionals que la Cambra desenvolupa mitjançant la xarxa europea Q-Placements.

Un total de 10 països participen en la xarxa europea de pràctiques internacionals dels alumnes de Formació Professional. Les empreses catalanes tenen l'oportunitat d'acollir alumnes d'últim curs, aprenents o recent graduats de Formació Professional d'Alemanya, Bèlgica, Bulgària, França, Itàlia, Polònia, Regne Unit, Romania i Suècia en pràctiques per a un període que pot oscil·lar entre 2 setmanes i sis mesos.

Avantatges per a l'empresa
El tipus de relació que s'estableix entre alumne i empresa és mitjançant un conveni o 'placement agreement' en el què es concreta l'horari, la durada de les pràctiques i el pla de treball acordat. Aquest model de col·laboració no suposa cap relació laboral i no comporta cap cost per a l'empresa. De fet, els participants disposen de beques Erasmus o Leonardo atorgades als seus països d'origen per cobrir despeses de viatge i allotjament. A més a més, no existeix obligació de remuneració per part de l'empresa.

Per a la Cambra, l'empresa que acull estudiants de FP europeus en pràctiques obté molts beneficis intangibles com, per exemple, guanyar experiència multicultural, aprendre de noves idees i coneixements, conèixer nous mètodes de treball i enfocaments a través d'algú de fora i incrementar les competències lingüístiques del seu equip professional.

L'empresa està obligada a nomenar un tutor d'empresa d'entre els seus treballadors, que serà la persona encarregada de la formació, seguiment i avaluació de l'estudiant en pràctiques i signar un certificat d'assoliment en finalitzar les pràctiques.

Per la seva banda, la xarxa Q-Placements contribueix de forma qualitativa a millorar la preparació de l'alumne ja que li ofereix treballar en un entorn internacional, desenvolupar la seva capacitat d'adaptació a entorns i cultures diferents i millorar el coneixement d'idiomes

La Cambra ofereix un anàlisi i suport de qualitat a l'empresa interessada en acollir alumnes europeus de FP en pràctiques. En aquest sentit, la institució s'encarrega de proposar els CV que s'ajusten a les demandes de cada empresa i, en el moment que l'empresa en triï un, la Cambra gestiona la formalització del conveni de pràctiques. La Cambra també s'encarrega de l’allotjament i acollida de l'alumne de FP, així com de la coordinació i seguiment de tot el procés.

Un projecte europeu liderat per Terrassa
La Cambra de Terrassa i el Consell de Formació Professional de Terrassa van ser els impulsors de la xarxa europea Q-Placements que, format per nous socis de set països europeus (Bèlgica, Espanya, Alemanya, Polònia, Eslovènia, Romania i Bulgària), va néixer per desenvolupar accions en xarxa amb l'objectiu d'augmentar la qualitat de les pràctiques internacionals dels alumnes de Formació Professional. El projecte es va materialitzar el 2010 amb la creació d'un manual específic per facilitar la gestió de pràctiques per a la Formació Professional a nivell europeu.