Vacarisses lluita contra l'absentisme escolar

Lluïsa Tarrida
29 de març del 2013
Els directors dels centres escolars amb els regidors i l'alcalde per firmar el protocol
Els directors dels centres escolars amb els regidors i l'alcalde per firmar el protocol | A.V.
Els directors dels centres escolars amb els regidors i l'alcalde, en l'acte de formalitzar el protocol Foto: A.V.

Tot i que l’absentisme escolar no és, per ara, una problemàtica comú als centres educatius de Vacarisses, algun cas puntual va portar a engegar aquesta iniciativa: un protocol de col·laboració entre l’Ajuntament i els centres educatius del municipi davant l’absentisme escolar. Després de treballar el document, es va signar el protocol entre l'alcalde Salvador Boada, en representació de l’Ajuntament, i els directors de l’Institut de Vacarisses, l’escola Font de l’Orpina i l’escola Pau Casals.

El protocol s’ha treballat a partir d’un pla marc elaborat pels professionals dels Serveis Socials del Consell Comarcal i concretat a Vacarisses amb una comissió d’absentisme, de la qual han format part representants de les escoles, els tècnics d’Ensenyament i Serveis Socials de l’Ajuntament, així com un representant de la Policia Local.

Aquest document "consensuat" és clau per establir criteris i procediments, iguals i coordinats, per reaccionar davant de casos d’absentisme escolar. Així, unifica criteris de definició, per exemple, establint quantes faltes es consideren entre 'lleu' i 'greu'; descriu tipologies d’absentisme i n’apunta algunes possibles causes; i, sobretot, estableix un circuit d’actuació. Totes les parts implicades es van mostrar "molt satisfetes" d’allò treballat i el document resultant, que els ha de ser una eina més a l’hora de dur a terme la seva feina.