El CCN alerta que el diner del petit estalviador corre perill

Un informe no descarta "una situació amb força similituds amb la que viuen els xipriotes"

N.D.
28 de març del 2013
 

El Cercle Català de Negocis (CCN), alerta que els diners dels petits estalviadors corren perill a causa de la creació d’una bombolla financera i afegeix que la rendibilitat que ofereixen els bons de l’Estat (un 5%) no és més que un esquer que pot acabar passant factura a tots els petits inversors i crear una situació similar a la de Xipre.

Per mitjà de l'informe 'Més bombolla financera', el CCN adverteix que el Banc d’Espanya vol "encaminar els inversors a comprar deute públic espanyol" i per això mateix hauria aconsellat als bancs "una remuneració màxima dels dipòsits bancaris de l'1,75%", com a via per convèncer els estalviadors poc informats a invertir en deute públic, amb un interès molt superior i ocultant els perills d'aquest tipus d'inversió.

L'informe, elaborat pel Grup d’Estudis del Cercle, conclou que "hi ha una alta
probabilitat de 'default' del sistema econòmic espanyol" i considera que arribats a aquest punt no es descartable "una situació amb força similituds amb la que viuen els xipriotes", amb la conseqüent pèrdua d'estalvis per permetre el manteniment del sistema financer.

El CCN aporta com a dades el fet que durant el 2013 el govern espanyol ha de
col·locar 240.000 milions d’euros en deute públic, una quantitat semblant al venciment dels dipòsits a termini en el sistema financer espanyol aquest 2013:
280.000 milions d’euros. Això, sumat a que el fons de reserva de la Seguretat Social ha estat buidat de 68.000 milions d’euros, que s’han invertit en deute públic, deixa l'Estat sense "coixí ni marge econòmic" en cas que no aconsegueixi el finançament que necessita.

A més, el CCN considera que l'administració espanyola ha actuat "amb connivència amb els bancs en el frau de les preferents", ja que cap dels organismes reguladors, ni el Banc d’Espanya, ni la Comissió Nacional del Mercat de Valors, van fer aplicar la legislació europea pel que fa a la protecció dels inversors.