CiU, a favor de blindar el comerç català

No accepta "ingerències estatals" i demanen al govern central que retiri el recurs d'inconstitucionalitat presentat davant del TC contra la llei catalana

La Torre
26 de març del 2013
La primera fira d'hivern del Fora Stocks!
La primera fira d'hivern del Fora Stocks! | J.M.O.
Fira d'hivern del Fora Stocks! Foto: J.M.O.

En el proper Ple, el grup municipal de CiU farà una aferrissada defensa del model de comerç català, arran de la proposició de llei d'horaris presentada al Parlament per CiU i ERC per preservar elmodel català i la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de comerç´.

Els convergents catalans recorden que Catalunya, per motius històrics i socio-econòmics, "disposa d'un model de comerç amb singularitat pròpia que cal preservar, tot adaptant-lo a les noves necessitats socials, econòmiques i territorials del sector comercial". A més, diuen que la competència en aquest àmbit és exclusiva de la Generalitat d'acord amb l'Estatut.

Segons CiU Terrassa, el RDL 20/2012, de 13 de juliol, aprovat pel Govern espanyol i convalidat pel Congrés dels Diputats, pel que fa a la modificació de la Llei estatal d'horaris comercials i la Ley de Ordenación del comercio minorista "envaeix clarament competències exclusives de la Generalitat, a part d'haver estat tramitat com un decret llei, sense existir l'extraordinària urgència i necessitat".

"Com a país no ens podem permetre els efectes irreparables de la manca d'una regulació adequada del sector comercial català, basat en bona part amb el comerç urbà de proximitat, vertebrador del territori, a més quan ja s'ha demostrat, que més llibertat horària, no significa cap avantatge per aquest, ans el contrari, tal i com i sempre han defensat les associacions de comerç de la nostra ciutat".

Per això, CiU Terrassa insta el govern central a no extralimitar-se en les seves competències i a no vulnerar la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya en matèria de comerç (art. 121 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya), tot retirant el recurs d'inconstitucionalitat presentat davant el TC contra la llei catalana.

A més, dóna ple suport a la tramitació de la Llei d'horaris comercials pel procediment d'urgència extraordinària, per tal de preservar el model català i "bloquejar les ingerències estatals", així com també al recurs d'inconstitucionalitat que presentarà el Govern de la Generalitat contra el Reial Decret-Llei d'horaris comercials del govern espanyol.