De Vicky Cristina Barcelona al Festival de Jazz

Biel Ballester és el millor representant internacional del gitane swing de factura catalan

Lluïsa Tarrida
23 de març del 2013
El català Biel Ballester amb la seva inseparable guitarra
El català Biel Ballester amb la seva inseparable guitarra | Francis Vernhet
El swing manouche no podia tenir millor representació al Festival de Jazz de Terrassa que a l'agermanament de músics de banda i banda dels Pirineus. Al trio del guitarrista mallorquí Biel Ballester s'hi afegeixen els guitarristes francesos Christian Escoudé i Steeve Laffont. Tots tres acostumen a treballar junts en certàmens de prestigi com el Festival de Jazz de Marciac.

El concert d'aquests tres monstres del swing tindrà lloc aquest dissabte, a les 22 hores, a la Nova Jazz Cava, i interpretaran estàndards de gypsy swing i temes recollits a Avanti!, el darrer disc del músic balear editat el 2012 pel segell gal emblema del gènere, Hot Club Records.

Biel Ballester és el millor representant internacional del gitane swing de factura catalana. Un músic que ha aconseguit fer-se un lloc gràcies a la seva tècnica i, especialment, a un discurs original que veu de la tradició de Django Reinghardt i en modernitza el repertori.

Al seu costat hi ha Leandro Hipaucha al contrabaix i Graci Pedro a la guitarra rítmica. Malgrat haver actuat en diversos escenaris internacionals, el grup es va fer famós per incloure dues cançons (When I was a boy i Your shining eyes) a la banda sonora de la pel·lícula de Woody Allen Vicky Cristina Barcelona.

Convidats estrella
Christian Escoudé va mamar la passió sense límits per la música gràcies al seu pare. El francès forma part d'aquesta petita família de guitarristes de jazz d'ètnia gitana i rural i com a tal, s'ha forjat un estil de guitarra dins del jazz bop, en gran part tenyida d'influència gitana. Escoudé mostra un gran sentit de la melodia, transmet molta calor en el fraseig i toca amb generositat per aconseguir un so bonic. Amb un passat professional des de ben jove, és ara, més que mai, un dels guitarristes més famosos d'Europa.

Steeve Laffont completa el trio de guitarres solistes. Nascut a França, en una família de músics piemontesos i ara instal·lats a Perpinyà, Laffont és de formació autodidacta. Als 9 anys, el seu oncle Mario Petriccioli li va oferir la seva primera guitarra. És en aquest moment que la passió per la música realment comença.  De forma natural descobreix i aprèn noves harmonies i ritmes, i a poc a poc va afegint en el repertori composicions pròpies, influenciades pels ritmes del jazz modern.